Pripomíname si Medzinárodný deň zmiznutých osôb

Na snímke politický aktivista Mohamed Bachir Arab, ktorý je nezvestný od roku 2011.

Srbsko/Kosovo: Je čas naplniť právo na pravdu, spravodlivosť a odškodniť obete násilných zmiznutí a únosov

30. august bol vyhlásený za Medzinárodný deň zmiznutých osôb 21. decembra 2010 Valným zhromaždením OSN, ktoré vyjadrilo hlboké znepokojenie nad nárastom násilných zmiznutí po celom svete a uvítalo prijatie Medzinárodného dohovoru o ochrane všetkých osôb pred núteným zmiznutím.

Pri príležitosti Medzinárodného dňa zmiznutých osôb Amnesty International vyzýva orgány v Srbsku a Kosove, aby vykonali rýchle, nezávislé, účinné a nestranné vyšetrovanie osôb podozrivých z násilných zmiznutí a únosov pred, počas a po medzinárodnom ozbrojenom konflikte v Kosove v roku 1999. Pätnásť rokov po ukončení konfliktu je ešte stále približne 1700 ľudí nezvestných. 7800 ľudí je naďalej nezvestných aj v Bosne a Hercegovine a 2200 v Chorvátsku.

Príbuzní nezvestných v celom regióne stále čakajú na nájdenie tiel svojich rodinných príslušníkov. Aj v prípadoch, kedy boli telá nájdené a vrátené rodinám na pohreb, len málo z týchto prípadov bolo postavených pred súd. Hľadanie tiel býva zvyčajne príliš pomalé, hoci už aj v tomto smere sú vidieť značné pokroky. V Srbsku pokračujú hľadania v Raške, kde našli telá 47 kosovských Albáncov, prepravených z Kosova v roku 1999.

V roku 2014 bol pre Kosovo vyhlásený špeciálny súd, ktorého úlohou bolo stíhanie bývalých členov Kosovskej oslobodzovacej armády, ktorí boli zodpovední za únosy Srbov, Rómov a kosovských Albáncov a ich prevozy do Albánska, kde boli údajne zabití. Dočasná správa OSN v Kosove (UNMIK), ktorá bola v rokoch 1999 – 2008 zodpovedná za vyšetrovanie týchto a ďalších únosov, napriek tomu odmietla odškodniť rodiny nezvestných za neschopnosť vykonať účinné vyšetrovanie, ako jej odporúčal poradný výbor pre ľudské práva.

Pracovná skupina OSN vyzvala na právo a spravodlivosť

V Bosne a Hercegovine boli na konci roka 2013 exhumované posmrtné pozostatky 435 ľudí v masovom hrobe v obci Tomašić na severozápade krajiny. Okolo 283 bosnianskych Moslimov a jeden bosniansky Chorvát boli identifikovaní a znovu pochovaní 20. júla 2014. Obete údajne zmizli a boli zabité bosnianskymi Srbmi počas ozbrojeného konfliktu v oblasti Prijedor v roku 1992, odkiaľ podľa príbuzných obetí zmizlo 3176 ľudí.

Hoci Bosna a Hercegovina, Srbsko aj Čierna Hora ratifikovali Medzinárodný dohovor o ochrane všetkých osôb pred núteným zmiznutím, musia si ešte splniť povinnosti a poskytnúť príbuzným nezvestných osôb pravdu o tom, aké boli okolnosti nútených zmiznutí, priebeh a výsledky vyšetrovania a informácie o osude nezvestných. Chorvátsko a Macedónsko dohovor tiež podpísali, ale ešte neratifikovali.

Po návšteve regiónu v júli 2014 Pracovná skupina OSN pre násilné a nedobrovoľné zmiznutia vyzvala na “nové národné a regionálne stratégie a obnovený záväzok na najvyššej politickej úrovni” a “naplnenie práva na pravdu, spravodlivosť a odškodné pre obete.”

Amnesty International opakuje svoje znepokojenie a vyzýva všetkých bývalých veliteľov a politických predstaviteľov zapojených do ozbrojených konfliktov, aby poskytli všetky informácie o potenciálnych pohrebiskách. Organizácia tiež vyzýva všetky strany konfliktu, aby prijali všetky opatrenia, aby sa páchatelia dostali pred súd a zaistili, že príbuzní všetkých nezvestných osôb budú odškodnení za bolesť a utrpenie spôsobené stratou člena svojej rodiny.

Stovky nezvestných po celom svete

• Sýrsky ľudsko-právny aktivista Haytham Al Hamwi nepočul o svojom svokrovi od júla 2011. Zmizol takisto aj jeho otec.
  • Kurd Shibal Ibrahim zmizol 22. septembra 2011. 35-ročný politický aktivista je väzňom svedomia a zadržaný bol za svoj aktivizmus.
  • Imada Walida Kharsa zatkli 24. augusta 2011 v Sýrii. Orgány doteraz neobjasnili informácie o jeho zadržaní. Rodina o ňom nemá žiadne správy a bojí sa o jeho život.
  • Počas občianskej vojny v Guatemale zmizlo 45 000 ľudí. Medzi nimi aj manžel Isabely Castaňonovej, ktorá o svojom mužovi nepočula od roku 1985.
  • V Mexiku vznikla nadácia, ktorá pomáha rodinám získať informácie o nezvestných príbuzných.
  • V súvislosti s obvineniami z terorizmu zadržali 23. mája 2011 Sidi Ould Sidina a 13 ďalších a odviezli ich na neznáme miesto. Ani po rokoch jeho mama a sestra nevedia, kde je.
  • Predstavitelia bezpečnostných zložiek zadržali Israila Torshkhoera v jeho dome v Severnom Kaukaze 22. novembra 2010. Jeho žena ho odvtedy nevidela.
  • Novinár a vládny kritik zo Srí Lanky Prageeth Eknaligoda zmizol v januári 2010 tesne pred prezidentskými voľbami v krajine. Jeho žena a dvaja synovia o ňom stále nemajú žiadne správy.
  • Indonézsky študent a politický aktivista Herman Hendrawan bol unesený 12. marca 1998 a je stále nezvestný.
  • Lekár a politický aktivista Mohamed Bachir Arab zmizol v roku 2011. Počas svojich študentských čias zorganizoval viacero protestov proti vládnej politike.

Toto je len pár príkladov zmiznutých osôb. Veľa tých, ktorých uniesli a zadržiavali, po svojom prepustení nesú následky brutálneho zaobchádzania, ktorému boli vystavení. Často boli bití či nemali dostatok pitnej vody. Amnesty International vyzýva vlády po celom svete, aby zverejnili informácie o nezvestných ľuďoch. Tí, ktorí boli zapojení do ich únosov, musia byť postavení pred súd.

Pozrite si video >>