Rusko: Smrť Borisa Nemtsova musí byť vyšetrená

(ARTYOM KOROTAYEV/AFP/Getty Images)

Amnesty International požaduje promptné nestranné a efektívne vyšetrenie smrti prominentného politického aktivistu Borisa Nemtsova. Boris Nemtsov bol zastrelený 27.februára v centre Moskvy. Páchateľ z miesta unikol a doteraz nebol identifikovaný. Ruský prezident Vladimír Putin povedal, že  si osobne zoberie pod kontrolu progres vo vyšetrovaní.

V súčasnej atmosfére potláčania slobody prejavu, združovania a zhromažďovania táto chladná vražda predstavuje hlas, ktorý sa vláda snažila aktívne umlčať,“ povedal Denis Krivosheev, regionálny zástupca Amnesty International pre program Európy a centrálnej Ázie.

Už teraz existuje zoznam nevyriešených politicky motivovaných vrážd a útokov v Rusku. Ich vyšetrovanie tiež spadalo pod osobnú kontrolu ruských politikov. Nemôžeme dovoliť, aby smrť Borisa Nemtsova bola len ďalším menom na zozname.“

Boris Nemtsov bol jedným z najvýznamnejších a odvážnych politických aktivistov v Rusku. Bol väzňom svedomia, ktorého zatkli v súvislosti s jeho účasťou na pokojnom proteste. Aktívne plánoval aj veľkú opozičnú demonštráciu v Moskve, ktorá sa konala nedeľu 1.marca.

Ak vláda nebude schopná rýchlo a účinne vyšetriť smrť Borisa Nemtsova a nepostaví zodpovedných pred súd, bude čeliť obvineniam za nedodržiavanie základných ľudských práv,” dodáva Denis Krivosheev.

Kým nie je odhalená úplná pravda o vražde Borisa Nemtsova rôzne špekulácie, ktorých sme svedkami budú pretrvávať. Je povinnosťou ruských orgánov zabezpečiť, aby tí, ktorí stoja za vraždou Borisa boli potrestaní. Zároveň, vláda musí pre všetkých podobne zmýšľajúcich ako Boris Nemtsov plne zaručiť  ochranu práva na slobodu prejavu a zhromažďovania.“