Saudská Arábia: Rok po bičovaní Raifa Badawiho sa ľudskoprávna situácia stále zhoršuje

13.1.: Smutná správa- Samar Badawiová bola zatknutá

Samar Badawiová, bojovníčka za ľudské práva, sestra Raifa Badawiho a bývalá manželka Waleeda Abu- al Khaira bola ráno 12. januára zatknutá pravedpodobne v súvislosti so spravovaním účtu na sociálnej sieti Twitter, ktorý žiadal prepustenie jej bývalého manžela. Dnes, 13.1. má predstúpiť pred prokuátora. Zatknutie Samar Badawiovej je ďalším príkladom toho, ako Saudská Arábia nerešpektuje ľudské práva a tvrdo zasahuje proti tým, ktorí  ľudské práva obhajujú. Samar Badawiová bola zatknutá za to, že nenásilným spôsobom využila svoje právo na slobodu prejavu, musí byť preto okamžite a bezpodmienečne prepustená.

Od verejného bičovania blogera Raifa Badawiho za to, že využíval svoje právo na slobodu prejavu uplynul už rok. Aj napriek pozitívnej správe – účasti žien na miestnych voľbách, sa stav ľudských práv v Saudskej Arábii podľa Amnesty International za ten čas neustále zhoršuje.

Tvrdé zákroky proti ľudskoprávnym aktivistom pretrvávajú, narástol aj počet popráv. Krajina tiež viedla kampaň devastujúcich vzdušných útokov na Jemen, počas ktorých boli spáchané závažné porušenia medzinárodného humanitárneho práva, vrátane vojnových zločinov.

„Rok po tom, čo sa proti verejnému bičovaniu Raifa Badawiho zdvihla medzinárodná vlna kritiky, zostáva Raif a desiatky väzňov svedomia stále vo väzení. Za ich nenásilný aktivizmus im hrozia kruté tresty a zlé zaobchádzanie“, povedal James Lynch, zástupca riaditeľa Amnesty International pre Stredný východ a severnú Afriku.

„Čoraz viac tých, ktorí bránia ľudské práva, je odsúdených na roky vo väzení. Používa sa na to protiteroristický zákon, ktorý bol prijatý v roku 2014“, pokračuje Lynch.  Medzi mnohými väznenými je právnik Raifa Badawiho, Waleed Abu al-Khair, ktorý bol ako prvý obhajca ľudských práv odsúdený na základe protiteroristického zákona po nespravodlivom súdnom procese.

V roku 2015 boli na základe toho istého zákona odsúdení desiatky ďalších, vrátane obhajcov ľudských práv Dr Abdulkareem al-Khodera a Dr Abdulrahman al-Hamida. Obidvaja sú zakladajúcimi členmi už rozpustenej nezávislej saudskoarabskej asociácie pre občianske a politické práva ACPRA. Ich tresty tiež nasledovali po nespravodlivých súdnych procesoch.

Saudská Arábia naďalej zakazuje činnost nezávislých ľudskoprávnych združení a väzní ich zakladajúcich členov. Tí sú odsúdení na dlhoročné tresty vo väzení za vytváranie „nepovolených organizácií“. Všetky verejné zhromaždenia vrátane nenásilných demonštrácií sú zakázané na základe nariadenia ministerstva vnútra z roku 2011.

Okrem protiteroristického zákona z roku 2014 úrady využívajú aj špecializovaný trestný súd, notoricky známy ako „protieroristický“ na systematické rázne kroky proti akýmkoľvek formám aktivizmu. Po nespravodlivom súdnom procese boli vydané a vykonané rozsudky smrti v prípadoch šiítskych moslimov, vrátane prominentného šiitskeho moslimského duchovného a hlasného kritika saudskorabskej vlády, šejka Nimr al-Nimra, ktorý bol popravený spolu s ďalšími tromi šiitskými moslimskými aktivistami 2. januára 2016.

Ali al-Nimr, synovec šejka Nimr al-Nimra ani ďalší šiítskí aktivisti Dawood al-Marhoon a Abdullah al-Zaher nemali ani 18 rokov, keď ich zatkli. Všetci boli po nespravodlivých súdnych procesoch odsúdení na trest smrti. Rozsudky boli podložené iba na základe „priznaní“, ktoré boli podľa odsúdených získané mučením. Súd tieto tvrdenia odmietol vyšetriť.

„V období od januára do novembra 2015  Saudská Arábia popravila najmenej 151 ľudí . Ide o najväčší počet popráv od roku 1995. Až takmer polovica popráv bola za trestné činy, na ktoré by sa podľa medzinárodného práva nemal vzťahovať trest smrti“, dodal James Lynch.

Saudská Arábia tiež viedla vojenskú koalíciu, ktorá od marca 2015 vykonala tisícky vzdušných náletov na oblasti v Jemene, ktoré sú pod správou ozbrojenej skupiny Huthiov. Stovky civilistov a civilistiek boli počas útokov zabití. Útoky zasiahli aj civilné budovy vrátane zdravotníckych zariadení, škôl, tovární, elektrární, mostov či ciest. Amnesty International zistila, že tieto útoky často neboli primerané, nerozlišovali medzi vojenskými či civilnými cieľmi  a v niektorých prípadoch mohli byť priamo namierené na civilné obyvateľstvo či civilné objekty.

Niektoré so zbraní, ktoré v Jemene používajú koaličné sily pod vedením Saudskej Arábie, a ktoré zasiahli civilné ciele, boli vyrobené alebo navrhnuté USA, alebo Veľkou Britániou. Obdive vlády takisto poskytujú koalícii logistickú podporu a spravodajské služby.

„Saudskoarabskí spojenci ako USA či Veľká Británia by mali využiť svoje blízke vzťahy a zatlačiť na vládu, aby zlepšila stav ľudských práv  a v kampani v Jemene dodržiavala medzinárodné právo. Ich mlčanie, ktoré sprevádza dodávanie zbraní pre Saudskú Arábiu sa nedá obhájiť“, dodal James Lynch.

Pozadie Raifovho prípadu

9. januára 2015 udelil na verejnom námestí v meste Jeddah bezpečnostný dôstojník Raifovi Badawimu 50 rán bičom. Rany boli súčasťou trestu 1000 rán bičom a 10 rokov väzenia, o ktorom  súd rozhodol v máji 2014 za to, že Raif založil on-line fórum pre verejnú diskusiu a za „urážku islamu“.

Ďalšie bičovanie bolo pozastavené, pôvodne kvôli lekárskym obavám a potom pre neznáme dôvody.

Odkedy Amnesty International dala do pozornosti jeho prípad počas Maratónu písania listov v roku 2014, bolo na podporu uväzneného saudského blogera poslaných viac ako milión správ. V roku 2015 sa táto kampaň venovala aj situácii jeho právnika, Waleeda Abu al-Khaira, ktorý je tiež vo väzení.

Výzvu na prepustenie Raifa Badawiho je možné popísať na: https://pripady.amnesty.sk/pripad/lwm-raif-badawi