Štartujeme Maratón písania listov

Online aktivista, ktorému hrozí doživotie pre status na Facebooku, žena z Egypta uväznená pre pátranie po nezvestnom manželovi, či jedenásti obrancovia a obrankyne ľudských práv z Turecka sú medzi tými, ktorí v decembri dostanú tisícky listov.

Už pätnásť rokov, každý december, podporovatelia a podporovateľky Amnesty International po celom svete píšu milióny listov, podpisujú petície a organizujú akcie na podporu tých ktorých práva sú porušované. Maratón písania listov sa vďaka nim stal najväčšiu medzinárodnou ľudsko-právnou kampaňou. Minulý rok bolo na podporu nespravodlivo väznených či utláčaných ľudí poslaných viac ako 4 a pol milióna listov, mailov a pohľadníc.

Maratón písania listov dáva už 15 rokov ľuďom nádej v ich najtemnejších chvíľach. Predstavte si, že by ste boli chorý vo väzení a dostali by ste tisícky listov, v ktorých vám celkom cudzí ľudia vyjadrujú podporu. Alebo by ste sa dozvedeli, že ľudia z celého sveta stoja pri vás vo vašom boji za spravodlivosť pre zavraždeného člena rodiny,” povedala koordinátorka Maratónu písania listov Kristína Zaťková.

Obrancovia a obrankyne ľudských práv čelia po celom svete bezprecedentným útokom. Zaobchádzajú s nimi ako so zločincami len preto, že vyjadrili svoj názor na internete, alebo bránili životné prostredie. Preto je dôležitejšie než kedykoľvek pred tým, aby sme ukázali, že nie sú sami. Maratón písania listov posiela autoritám jasný odkaz, že svet sa díva. Môžu síce prenasledovať, cenzurovať či dokonca uväzniť jednotlivcov, ale nedokážu umlčať milióny ľudí z celého sveta, ktorí sú na ich strane,” dodala.

Tento rok sa medzi adresátmi listov prvý raz ocitli aj dvaja predstavitelia Amnesty International, ktorí pre svoj aktivizmus čelia v Turecku absurdným obvineniam z terorizmu. Predseda Amnesty International Turecko Taner Kılıç je vo väzbe od 6. júna 2017. Riaditeľka Amnesty International Turecko Idil Eser a jedna zo zakladajúcich členiek Amnesty International, Özlem Dalkıran, boli medzi desiatimi obrancami a obrankyňami ľudských práv ktorých zadržali počas aktivistického workshopu 5. júla tohto roku. Po takmer štyroch mesiacoch vo väzení boli všetci desiati v októbri prepustení na kauciu, naďalej sú však stíhaní na slobode.

Pravda bolí aj vlády

Okrem posielania odkazov s vyjadreniami solidarity, ľudia môžu písať listy priamo tým, ktorí sú pri moci a vyzvať ich, aby chránili obrancov a obrankyne ľudských práv.

Minulý rok Amnesty International v spolupráci s ďalšími mimovládnymi organizáciami v USA odovzdala 1, 101, 252 podpisov od ľudí, ktorí žiadali prezidenta Obamu, aby omilostil Eduarda Snowdena. Snowden pri tejto príležitosti povedal:

Chcem vám z celého srdca poďakovať za vašu nezlomnú obhajobu a podporu. Viac ako milión z vás sa spojilo, aby ste jedným hlasom povedali, že na pravde záleží. Nevýslovná vďaka.”

Aj vaše slová môžu zmeniť svet

Myšlienka Maratónu písania listov sa zrodila pred pätnástimi rokmi v Poľsku, keď jeden z členov Amnesty International usporiadal s priateľmi verejné písanie listov na pre nespravodlivo väznených ľudí, aby urobil dojem na dievča.

Odvtedy poslali aktivisti a aktivistky z celého sveta milióny listov, ktoré každoročne menia životy. Nespravodlivo väznení ľudia sú prepúšťaní, mučitelia postavení pred spravodlivosť a ľuďom vo väzniciach sa dostáva humánnejší prístup.

Amnesty International vyzýva ľudí, aby tento rok vyjadrili podporu ďalším utláčaným ľuďom a komunitám z celého sveta  a pomohli tak zabezpečiť, že ľudské práva budú dodržiavané a rešpektované všade a bez výnimky: od práva na slobodu prejavu v Čade po právo na bývanie v Číne. Urobiť tak môžu na stránke Amnesty International Slovensko https://maraton.amnesty.sk/, kde nájdu nielen informácie o prípadoch ale aj o tom, ako sa do Maratónu zapojiť.

Listy za nespravodlivo väznených a utláčaných ľudí budeme spoločne písať  aj vo štvrtok 7. decembra v KC Dunaj v Bratislave pri príležitosti Medzinárodného dňa ľudských práv.

V prípade akýchkoľvek otázok sa obráťte na slovenskú koordinátorku Maratónu písania listov Kristínu Zaťkovú: mobil: +421 (0)918 938429, e-mail: [email protected]

Obrancovia a obrankyne ľudských práv čelia bezprecedentným útokom. Zaobchádzajú s nimi ako so zločincami len preto, že vyjadrili svoj názor alebo bránili životné prostredie. Preto je dôležitejšie než kedykoľvek pred tým, aby sme ukázali, že nie sú sami.

Maratón písania listov posiela autoritám jasný odkaz, že svet sa díva. Môžu síce prenasledovať, cenzurovať či dokonca uväzniť jednotlivcov a jednotlivkyne, ale nedokážu umlčať milióny ľudí z celého sveta, ktorí sú na ich strane,

Kristína Zaťková, koordinátorka Maratónu písania listov 2017