Svedectvá z ciel mučenia v Nigérii

Niekoľko svedectiev z ciel mučenia v Nigérii:

Chinwe

Chinweho zatkla polícia v hoteli kde pracuje 31. júla 2013, pretože sa v hoteli našli dve zbrane a ľudská lebka. Pre Amnesty International povedal, že jeho dvanásť ďalších kolegov (šesť žien a šesť mužov) dôstojníci vyzliekli, zbili a umiestnili do nevetranej policajnej dodávky a nechali ich päť hodín na priamom slnečnom svetle. 1. augusta ich presunuli do centra špeciálnej jednotky v Awkuzu, v štáte Anambra.

Pre Amnesty International povedal: “Hodili ma do cely. Všimol som si nápis na stene “Vitaj v pekelnom ohni…vzali ma do vyšetrovacej miestnosti. Na jednej strane bol vyšetrujúci dôstojník s dvomi podozrivými zviazanými reťazami k sebe. To bolo “divadlo”- vyšetrovacia miestnosť. Videl som laná visiace zo stropu, vyvýšené vrecia s pieskom po obvode v miestnosti a všelijaké tyče a kovové predmety rôznych tvarov a veľkostí. Počul som výkriky a stony obetí mučenia. Videl som vedrá vody pre prípad, že niekto odpadne alebo sa rozhodne zomrieť predtým ako pripojí [svoj] podpis pod vopred napísané prehlásenia.”

Chinwe opísal ako ho štyria dôstojníci vypočúvali. Pýtali sa na jeho rodinu a vzdelanie. Zviazali mu ruky a nohy, podávali si medzi sebou tyč a zavesili ho z vyvýšenej steny. Zakaždým keď odpadol od bolesti ho obliali vodou. Chinweho obvinili z vraždy a ostáva vo väzbe. Následne bol prepustený na kauciu a v súčasnosti čaká na súd.

Musa

Musa je predavač na trhu v dedine v štáte Yobe. 7. októbra 2012 dorazila do dediny jednotka ozbrojených síl, ktorá hľadala ľudí spájaných s Boko Haram a zatkla Musu spolu s viac než 180 ľuďmi.

Musa pre Amnesty International povedal, že on a ostatní zadržaní boli umiestnení do zadržiavaceho centra Potiskum, známeho ako “oddychový dom”. Povedal, že jeho a ďalších 6 ľudí vojaci donútili vliezť do hlbokej diery v zemi, kde už stáli štyria ďalší muži. V diere bolo rozbité sklo na ktorom museli Musa a ostatní stáť bosí. V diere strávil tri dni. Zistil, že jeden z mužov tam už predtým bol tri dni. Muž mal zviazané ruky za chrbtom a lúpala sa mu z nich koža, pretože kábel, s ktorým mal zviazané ruky bol namočený v kyseline. Bol celý zakrvavený. Vojaci na nich pravidelne liali studenú vodu alebo horúci rozpustený plast.

Musu potom presunuli do kempu Damaturu, známeho ako “Guantanámo”, kde bol ponechaný tri dni bez vody a jedla. Vojaci tam stúpali v čižmách po zadržaných, ráno ich bili a celý deň ich zadržiavali v nevetraných celách. Musa odhaduje, že dôsledkom tohto zaobchádzania zomreli v kempe každý deň jeden až dvaja ľudia. Musa bol nakoniec z kempu prepustený bez obvinenia, ale musel opustiť svoj domov v strachu, že ho opäť zatknú a budú mučiť.

Bývalý vojak v kempe Damaturu potrvdil Amnesty International pravidelné používanie mučenia.

“Zelektrizovaný obušok sa používa, aby ľudia začali rozprávať. Niektorí boli tiež dlho [vonku] zviazaní, ich končatiny boli priviazané k drôtu okolo basketbalového dvorca. Ľudí priväzujú s dlaňami vystretými za rukami (Tabay)…Tí, ktorí sú takto zviazaní šesť, sedem hodín prídu o dlane, tí, ktorí sú takto držaní ešte dlhšie môžu prísť o život. Vyšetrovatelia tiež postrelia veľa ľudí do kolien alebo ich bijú palicami…”

Abosede

Abosede mala 24 rokov, keď ju polícia zatkla 18. novembra 2013 v Lagose. Pre Amnesty International povedala, že ju päť mesiacov držali za podozrenie z krádeže a opakovane ju vo väzbe sexuálne zneužívali. Tiež povedala, že na ňu policajti neprestajne slovne útočili a spolu s ostatnými zadržanými ženami ich nazývali “prostitútkami “ a “zlodejkami”.

Povedala, že v niekoľkých prípadoch ju policajná dôstojníčka vzala do malej miestnosti a prikázala jej vyzliecť sa a ľahnúť si. Kázala jej “priznať sa” ku krádeži počas toho ako jej vystrelila slzný plyn do vagíny. Abosede vydržala niekoľko veľmi traumatizujúcich okamihov, ale nakoniec sa poddala zo strachu z bolesti. Hoci z mučenia krvácala, nikdy ju nevzali do nemocnice. Abosede bola obvinená z krádeže a prijatá do väzby v ženskom väzení Kirikiri v Lagose. Aj po desiatich mesiacoch od zatknutia stále čaká na súd.

Nigéria: Dve tváre mučenia

Hoci je mučenie a iné zlé zaobchádzanie v Nigérii zakázané Ústavou a krajina podpísala niekoľko medzinárodných ľudskoprávnych dohôd zakazujúcich akékoľvek výnimky zákazu, vládne orgány neustále zatvárajú oči pred mučením. Nasledujúce fakty a čísla poukazujú na rozmery problému a dlhotrvajúcu neschopnosť vlády zakročiť.

Mučenie v číslach:

5 000najmenší odhadovaný počet zadržaných ľudí od roku 2009, v ktorom začali vojenské operácie proti ozbrojenej skupine Boko Haram. Veľa zo zadržiavaných je mučených, alebo sa s nimi inak zle zaobchádza

500 – počet rozhovorov s tými, čo prežili mučenie, zadržanými, ich rodinnými príslušníkmi, obrancami práv a právnikmi, ktoré Amnesty International spravila počas výskumu

20 – počet výskumných návštev Amnesty International v Nigérii, ktoré prispeli k napísaniu  správy o mučení v Nigérii

12 –počet bežne rozšírených metód mučenia, ktoré Amnesty International zdokumentovala v správe

7– počet rokov od zistenia Špeciálneho spravodajcu OSN pre mučenie, že mučenie sa stalo “prirodzenou súčasťou policajnej práce v Nigérii” a odporučil jeho kriminalizáciu.

7 – počet medzinárodných protokolov zakazujúcich mučenie, ktorých je Nigéria členskou krajinou, ale ich nedodržiava

2– počet rokov odkedy čaká legislatíva kriminalizujúca mučenie v Nigérijskom parlamente

1 – neoficiálny dôstojník, ktorý má na starosti mučenie na niektorých policajných staniciach v Nigérii

“Top” metódy mučenia v Nigérii:

Polícia a armáda v krajine bežne používa znepokojujúco širokú škálu metód na mučenie ľudí vo väzbe:

• Bitie, aj s použitím bičov, pažieb zbraní, mačiet, obuškov, palíc, týč a káblov
  • Znásilnenia a sexuálne útoky, vrátane penetrácie vagíny fľašami a inými predmetmi
  • Postrelenie ľudí do nôh, chodidiel alebo rúk počas výsluchu
  • Vytrhávanie nechtov na rukách a nohách, zubov kliešťami
  • Vešanie podozrivých dolu hlavou v trvaní niekoľkých hodín
  • Priväzovanie zadržaných o tyč za kolená a lakte a zavesenie ich ako na ražni
  • Vyhladovanie