Turecko: Ukončite incommunicado držania demonštrantov

Polícia v Turecku odmieta uznať, že po hromadných zadržiavaniach, ktoré sa uskutočnili počas sobotňajšej noci /15-16 jún/ v Istanbule ostávajú niektorí vo väzení. Viac ako 100 ľudí bolo zadržaných počas sobotňajšej noci v oblasti námestia Taksim a v blízkych štvrtí Harbiye a Mecidiyekoy. Skutočný počet zadržaných nie je známy, ale je pravdepodobné, že ich počet je podstatne vyšší.

Istanbulská profesijná organizácia právnikov /Istanbul Bar Association / povedala Amnesty, že vie o 70 jednotlivcov, ktorí boli zadržaní políciou. Miesto ich pobytu sa ale stále nedá overiť.

“Po noci šokujúceho násilia zo strany polície, úrady upierajú spravodlivý proces, tým ktorí boli zadržaní. Polícia ich musí ihneď prepustiť alebo zverejniť miesto ich zadržiavania a umožniť prístup ich rodinných príslušníkov a právnikov,” povedal Andrew Gardner, AI výskumník na Turecko, ktorý sa nachádza v súčasnej dobe v Istanbule.

Amnesty International získala vierohodné správy ako polícia pri zatýkaní bila demonštrantov a ako im bol odmietnutý prístup k jedlu, vode a toalete až 12 hodín. Skutočnosť, že miesto zadržiavania demonštrantov nie je známe, zvyšuje obavy, že s nimi by mohlo byť zle zaobchádzané.

V sobotu okolo 20:30 večer polícia použila slzotvorný plynom, vodné delá na pokojných demonštrujúcich na námestí Taksim. Náš výskmník, ktorý bol v tom čase zásahu polície na námestí povedal, že protesty boli pokojné a násilný policajný zásah bol neoprávnený: “Malé skupinky demonštrantov skandovali heslá v rôznych oblastiach námestia. Polícia najprv varovala ľudí, aby z námestia odišli, následne zaútočili na demonštrantov so slzným plynom a vodnými delami z najmenej dvoch strán, čím ich donútili odísť z námestia. Demonštranti boli pokojní, jednoducho skandovali heslá.

“Nevidel som žiadne násilie zo strany protestujúcich voči polícii počas sobotňajšej noci a rána, za to polícia neprestajne útočila na demonštrantov použitím slzného plynu a vodných diel.”

Na jednom mieste polícia použila slzný plyn priamo na provizórnu nemocnici zriadenú pred Divan hotelom, kde ošetrovali lekári.
Polícia zadržala lekárov, ktorí ošetrovali zranených demonštrantov v provizórnych nemocničných zariadeniach v hoteli Ramada v blízkosti námestia Taksim. Minister zdravotníctva už skôr uviedol, že provizórne zdravotnícke zariadenia sú nezákonné a lekári môžu čeliť trestnému stíhaniu.

“Je absolútne neprijateľné, že by lekári mali čeliť stíhaniu za poskytnutie lekárskeho ošetrenia pre ľudí v núdzi.

Následne po týchto nepokojoch sa začali ľudia organizovať alebo sa pripájať do tzv. tichých protestov.  18.júna ich odštartoval turecký choreograf Erdem Gündüz , ktorý sa postavil do centra námestia a v tichosti, bez pohnutia tam stál osem hodín stál, aby si uctil pamiatku štyroch obetí protivládnych demonštrácií. Jeho príklad nasledovali stovky ďalších ľudí.

Viac k téme: