Ukrajina: Strety a únosy

Zvýšené násilie a zmiznutia ľudí poznamenali atmosféru pred konaním improvizovaného referenda na Kryme. Najmenej jeden človek zomrel v Donecku po násilných stretoch proruských a proukrajinských demonštrantov. Rusku sa vďaka nasadenej vojenskej kontrole na Kryme podarilo ostrov odstrihnúť od zvyšku sveta.

Čo sa začalo ako pokojný protest sa v Donecku zmenilo na najhoršie násilie od stretov na Majdane a zmeny vlády v Kyjeve.Videozáznam zo štvrtkovej demonštrácie ukazuje, ako policajný kordón spočiatku oddeľuje nepriateľské skupiny, kým skupine mužov vyzbrojenej palicami, kovovými tyčami a nožmi nie je dovolené prelomiť kordón a útočiť na proukrajinských protestujúcich.

Zatiaľ čo sa oči sveta upierajú na Krym, porušovanie ľudských práv pokračuje inde na Ukrajine. Amnesty International sa obáva, že  polícia  zlyháva v tom, aby zabezpečila ochranu na uplatnenie si práva na ochranu slobody a zhromaždenia.  Delegáti Amnesty International sú priamo na demonštráciách, počas ktorých ak nepríde k zlepšenie práce polície, hrozí riziko budúcich strát.

—————————————————————————————————————————————————————

Amnesty International dokumentuje prípady ďalších unesených a nezvestných novinárov a aktivistov.

Podpíšte urgentný apel:

3 aktivisti Maydanu, Oleksij Gricenko,  Natalia Lukyanenko and Sergej Suprun zmizli v noci 13.marca v hlavnom meste Kryme v Simferopoľi. Potvrdil to otec Oleksija. Prenasledovali ich auto a strieľalo po nich. Mobilné telefóny dvoch aktivistov boli vystopované v blízkosti vojenského komisariátu v Simferopoľu stráženého vojenskými dôstojníkmi v neoznačených uniformách. Tí, odmietli ich držanie.

Amnesty International žiada autority na Kryme a vojenskú kontrolu v regióne, aby okamžite a bezpodmienečne prepustili troch zmiznutých aktivistov, aby si tak mohli pokojne uplatniť svoje ľudské práva bez hrozby zastrašovania a násilia. Na mieste, kde porušovanie ľudských práv je už bežné, správy o obťažovaní a zastrašovaní aktivistov a novinárov zo strany de facto vojenských síl pôsobiacich na Kryme prednaznačujú znepokojujúci vývoj.

[emailpetition id=”18″]

Žiadajte spolu s nami krymský parlament  aby:

• bezprostredne podnikol nevyhnutné kroky na lokalizáciu miesta, kde sa nachádza Oleksij Gricenko,  Natalia Lukyanenková a Sergej Suprun
  • zaistil bezpečnosť, slobodu pohybu aktivistov, novinárov a  ostatných osôb na Kryme a tých, ktorí prichádzajú z Ukrajiny
  • pripomenuli krymskému parlamentu ich záväzky, ktoré im vyplývajú z medzinárodného práva, vrátane Medzinárodného dohovoru o občianskych a politických právach a Dohovoru o zákaze mučenia.
Apely zašleme predsedovi Najvyššej rady Autonómnej republiky Krym Vladimirovi  Konstantinovovi a zastupújucemu ministrovi vnútra Arsenovi Avakovovi do 25 apríla.