USA: Viac ako milión ľudí žiada prezidenta Obamu, aby udelil milosť Snowdenovi

V piatok 13. januára boli odovzdané prezidentovi Obamovi podpisy vyzbierané v rámci kampane PardonSnowden.

Prezidentovi Obamovi bolo odovzdaných viac ako milión podpisov, v ktorých ho ľudia žiadajú, aby udelil whistleblowerovi Edwardovi Snowdenovi milosť ešte predtým, ako odíde zo svojho úradu 20. januára 2017. Podpisy boli vyzbierané v rámci spoločnej kampane za pomoci organizácií American Civil Liberties Union, Amnesty International, Human Rights Watch, Demand Progress a CREDO Action.

“Ľudia z celého sveta sa spojili, aby ukázali svoju podporu Edwardovi Snowdenovi a poďakovali mu za službu verejnosti, keď sa postavil aj za ich ľudské práva. Edward Snowden je hrdina, nie zrada. To, že po začatí tak dôležitej celosvetovej diskusie o sledovaní a súkromí zostáva v limbe je obrovskou nespravodlivosťou. Zaslúži si viac ako život v exile,” povedal Salil Shetty, generálny tajomník Amnesty International.

“Prípady, ako je ten Edwardov sú presne tými, pre ktoré existuje možnosť udelenia milosti,” povedal Ben Wizner, právnik Edwarda Snowdena z organizácie ACLU. “Prezident Obama má jedinečnú príležitosť využiť túto právomoc a oceniť tým jeden z najdôležitejších aktov whistleblowingu v súčasnosti. Chopiť sa príležitosti pokiaľ  je to stále možné by vyslalo do sveta silný signál, že aj v ťažkých časoch chcú mnohí Američania a Američanky dodržiavať ľudské práva a demokratické princípy.”

List Obamovi napísali aj Anthony Romero (ACLU), Kenneth Roth (HRC) a Salil Shetty (Amnesty International), ktorý je k dispozícii tuTu si môžete pozrieť zoznam podporovateľov a podporovateliek.

Amnesty International bola vďaka spolupráci s distribučnou spoločnosťou Film Europe ambasádorom filmu Snowden na Slovensku.  Listy sme za Edwarda písali v rámci každoročnej celosvetovej kampane Maratón písania listov a ľudia z celého Slovenska ho podporili napísaním viac ako 700 listov.

Ďakujeme!

Podobné články

Podporujeme pochod Pride ...     Amnesty International Slovensko dlhodobo podporuje pochody za rovnoprávnosť LGBTI ľudí v rôznych krajinách sveta. Po prvýkrát aj svojou účasťou vyjadrí podporu druhému ročníku Pride Dúhové
Prečo trest smrti nie je...   Blog: Anantha Guruswamyho, riaditeľa Amnesty International v Indii   Tragická udalosť 23 ročnej ženy, ktorá bola 16.decembra brutálne napadnutá a znásilnená šiestimi mužmi v Díli v Indii odkryla realitu,