V USA hrozí poprava duševne chorého človeka

Členovia Amnesty International bojujú za milosť pre Scotta Panettiho, ktorý je duševne chorý a hrozí mu trest smrti. K vykonaniu rozsudku má dôjsť v Texase 5. februára.

„Procesu s Panettim prischli rôzne prívlastky. Od cirkusu, cez frašku až po výsmech spravodlivosti. Najpresnejšie azda bude, ak ho nazveme amorálnym,“ konštatuje Amnesty International.
Panetti trpí viacerými duševnými chorobami, vrátane schizofrénie. Diagnostikovali mu ich dávno predtým, ako v roku 1992 zabil svojich svokrovcov. Existuje dostatok dôkazov, že bol v čase spáchania zločinu psychotický. Napriek tomu, že nebol ani spôsobilý, postaviť sa pred súd, bol súdený a navyše sa aj sám obhajoval. Preobliekol sa pritom za kovboja a jeho obhajobu tvorili nesúrodé historky. Porota sa rozhodla pre smrť.

„Niektorí porotcovia naznačili, že za popravu hlasovali zo strachu. Ak bude verdikt naozaj vykonaný, budú USA bohatšie o hanebný prípad štátnej vraždy,“ skonštatovala Amnesty International.

Trest smrti predpokladá 100 percentnú zodpovednosť obvineného. Dcéra zavraždených však vypovedala, že spolu s rodičmi krátko pred zločinom žiadala políciu, aby Panettimu odobrali zbraň.

USA vo februári možno zaznamená 900-tú popravu od obnovenia trestu smrti v roku 1977. Dodnes bolo popravených 891 ľudí.

Podobné články

10 dôvodov na zatvorenie...     11. januára 2015 sme si pripomenuli smutné 13.výročie otvorenia väznice na americkej základni Guantánamo Bay na Kube. Prinášame 10 dôvodov prečo by toto výročie malo
Poľsko: Pokojní demonš...   Ľudia v Poľsku vychádzajú do ulíc a odvážne demonštrujú proti útokom na právny štát a proti porušovaniu ich práv aj napriek stupňujúcim sa tvrdým zákrokom proti
Európa popiera spoluzodp... Najnovšia správa Amnesty International (AI) vrhá nové svetlo na mieru zapojenia Európy do programu tajných preletov a nezákonného zadržiavania pod vedením USA v rámci „vojny proti terorizmu“.
Počet rozsudkov smrti za... Trest smrti využívali štáty na boj proti zločinom terorizmu a vnútornej nestabilite Prudký nárast v počte vydaných rozsudkov smrti v Egypte a Nigérii – najmenej 2 466, čo je 28% nárast oproti
Dalajláma vyjadril podpo... Po dnešnej tlačovej besede Jeho Svätosť XIV. Dalajláma Tenzin Gyatso, na otázku Amnesty International na Slovensku, či považuje zbieranie podpisov za prípady väzňov svedomia za efektívnu formu
Vyjadrite solidaritu najs... Bol to šokujúci násilný čin: 14-ročná Malala Yousufzai bola postrelená ozbrojencami Talibanu a ostáva v kritickom stave v nemocnici vo Veľkej Británii potom, čo odstránili guľku z
Čakajú už 60 rokov: Sp... Zrejme najrozsiahlejším príkladom inštitucionalizovaného sexuálneho násilia bol systém, ktorý používala japonská cisárska armáda. Začal už pred II. svetovou vojnou a pokračoval aj počas nej. Japonská armáda dodnes
Amnesty International var... Medzinárodné právo zakazuje útoky, pri ktorých nie je možné rozlíšiť vojenské ciele od civilných. K takýmto útokom dochádza pri použití istých typov zbraní – chemických, biologických a
Situácia na Ukrajine: Ú...   Problémom na Ukrajine je najmä absencia polície. Na miestach, ktoré sú pod kontrolou ozbrojených skupín, polícia nekoná a obyvatelia sa tak necítia bezpečne.   Začiatok konfliktu
Násilie na ženách v Ir... Koncom marca sme boli svedkami pokusu o vraždu jedinej ženy v irackej vláde, Nisreen Mustafa al-Burwariovej. Je to už druhý útok na ženu v politike v Iraku.

Nechajte nám komentár