V USA hrozí poprava duševne chorého človeka

Členovia Amnesty International bojujú za milosť pre Scotta Panettiho, ktorý je duševne chorý a hrozí mu trest smrti. K vykonaniu rozsudku má dôjsť v Texase 5. februára.

„Procesu s Panettim prischli rôzne prívlastky. Od cirkusu, cez frašku až po výsmech spravodlivosti. Najpresnejšie azda bude, ak ho nazveme amorálnym,“ konštatuje Amnesty International.
Panetti trpí viacerými duševnými chorobami, vrátane schizofrénie. Diagnostikovali mu ich dávno predtým, ako v roku 1992 zabil svojich svokrovcov. Existuje dostatok dôkazov, že bol v čase spáchania zločinu psychotický. Napriek tomu, že nebol ani spôsobilý, postaviť sa pred súd, bol súdený a navyše sa aj sám obhajoval. Preobliekol sa pritom za kovboja a jeho obhajobu tvorili nesúrodé historky. Porota sa rozhodla pre smrť.

„Niektorí porotcovia naznačili, že za popravu hlasovali zo strachu. Ak bude verdikt naozaj vykonaný, budú USA bohatšie o hanebný prípad štátnej vraždy,“ skonštatovala Amnesty International.

Trest smrti predpokladá 100 percentnú zodpovednosť obvineného. Dcéra zavraždených však vypovedala, že spolu s rodičmi krátko pred zločinom žiadala políciu, aby Panettimu odobrali zbraň.

USA vo februári možno zaznamená 900-tú popravu od obnovenia trestu smrti v roku 1977. Dodnes bolo popravených 891 ľudí.