Zavraždili obhajcu ľudských práv Stanislava Markelova

Amnesty International (AI) silne odsudzuje vraždu obhajcu ľudských práv Stanislava Markelova. Prominentného právnika, ktorý v minulosti zastupoval i zavraždenú novinárku Annu Politkovskú, zastrelili za bieleho dňa v centre Moskvy.

Vražda sa stala 19. januára, keď sa Markelov pripravoval na opätovné odvolanie voči predčasnému prepusteniu bývalého ruského plukovníka odsúdeného za vraždu čečenského dievčaťa. Pri útoku sa zranila i 25-ročná novinárka denníka Novaja Gazeta, ktorá neskôr zomrela v nemocnici.

„Stanislav Markelov je ďalšou obeťou, ktorá s najväčšou pravdepodobnosťou zomrela pre svoju profesionálnu a odvážnu prácu v ochrane ľudských práv,“ povedala Nicola Duckworth z AI.

Amnesty International vyjadruje sústrasť rodine Stanislava Markelova a nalieha na ruské úrady, aby vraždu vyšetrili úrýchlene, detailne a objektívne.

Markelov pracoval na viacerých medializovaných prípadoch. Medzi inými bol právnikom rodiny čečenského dievčaťa Khedy Kungajevovej, ktorú v roku 2000 uniesli, znásilnili a uškrtili. Za jej vraždu bol odsúdený plukovník Jurij Budanov, ktorého z väzenia predčasne prepustili 15. Januára 2009 napriek Markelovmu odvolaniu. Počas minulého týždňa Markelov obdržal viacero smrteľných vyhrážok za svoju prácu na prípade.

„Vražda Stanislava Markelova je ohavným zločinom. Ruské úrady musia podniknúť rozhodné kroky a ukázať, že podobné zločiny nebudú tolerovať. Umlčanie tých, ktorí obraňujú ľudské práva a zasadzujú sa za dodržiavanie zákona, je neakceptovateľné,“ povedala Nicola Duckworth.

Pozadie
Amnesty International pracovala so Stanislavom Markelovom na viacerých prípadoch pri obrane tých, ktorým boli pošliapané ľudské práva. V roku 2004 AI viedla za Markelova kampaň po tom, čo ho neznámi páchatelia napadli, zbili a ukradli mu pracovné dokumenty týkajúce sa prípadu mladého Čečena, ktorý sa stal obeťou mučenia a násilného zmiznutia.