Žiadajte prepustenie Jabbara Savalanova uväzneného za kritiku vlády na facebooku

Jabbar Savalan ,20. ročný študent histórie a člen mládežnického krídla opozičnej strany Ľudový front Azerbajdžanu, bol 4. mája 2011 odsúdený za prechovávanie 0.74 g marihuany na dva a pol roka väzenia. AI verí, že obvinenie voči Jabbarovi je založené na falošných dôkazoch a považuje Jabbara Savalana za väzňa svedomia, uväzneného iba kvôli pokojnému uplatňovaniu si svojho práva na slobodu prejavu.

Začiatkom januára 2011 Jabbar Savalan zverejnil na Facebooku kritický článok voči azerbajdžanskému prezidentovi, ktorý bol pôvodne publikovaný v tureckých novinách. Článok opísal prezidenta Ilhama Aliyeva ako skorumpovaného človeka a gamblera. Jabbar sa tiež začiatkom januára, ako aktívny člen opozičnej strany, zúčastnil protivládneho protestu.

Jabbar, Inšpirovaný protestami na Blízkom Východe a v Severnej Afrike, 4. februára na Facebooku vyzval ku „Dňu hnevu“. Nasledujúci deň svojej rodine povedal, že ho sledovali neznámi muži. O deň na to bol zatknutý. Bol spútaný a odvezený na policajnú stanicu, kde ho následne prehladali a našli mu vo vrecku bundy 0.74 g marihuany.

Bol vypučúvaný celý víkend bez možnosti stretntúť sa so svojím právnikom. Keď sa nakoniec so svojím právnikom stretol, Jabbar ho informoval, že ho polícia bila a vyhrážala sa mu, kým nepodpísal priznanie. Poprel držanie marihuany a povedal, že mu ju museli policajti vložiť do vrecka budny počas prevozu na policajnú stanicu.

4. mája 2011 bol odsúdený za prechovávanie drog pre vlastnú potrebu aj napriek tomu, že krvné testy vykonané po jeho zatknutí, neukázali žiadne stopy po drogách. Po skončení súdneho procesu sa polícia vyhrážala Jabbarovmu právnikovi. Jabbar je vo väzení od 5. februára a jeho trest sa skončí v polovici augusta 2013.

AI navštívila jeho rodinu v marci 2011. Počas návštevy rodinný príslušníci, priatelia a spolužiaci popreli, že by  Jabbar užíval drog. Jeden zo spolužiakov AI povedal, že „Jabbar je nefajčiar a vôbec nepije alkohol – v žiadnom prípade nemôže užívať drogy.“

Amnesty International zdokumentovala podobné prípady, kedy boli drogy „nájdené“ u prominentných kritikov azerbajdžanskej vlády, ako napr. u Eynullu Fatullayeva a Sakitu Zahidova.

Zatknutie Jabbara Savalana signalizuje začiatok intenzívneho útoku orgánov na aktivistov, ktorí využívajú sociálne siete, aby protestovali proti vláde. Za posledný rok boli trestné obvinenia vznesené proti 18 aktivistom. Amnesty International už ôsmich z nich označila za väzňov svedomia a ich počet sa stále zvyšuje. Je tiež znepokojená systematickým porušovaním  práva na slobodu prejavu a zhromažďovania zo strany azerbajdžanských orgánov, zlým zaobchádzaním jednotlivcov vo väzbe a početnými prípadmi porušovania práva na spravodlivý proces.