Žiť pre lásku, zomrieť pre nenávisť: nárast homofóbie v Afrike

Jean-Claude Roger Mbede zomrel nečakane 10. januára v jeho bydlisku Ngoumou v Kamerune. Na základe správ z médií, mu jeho rodina zabránila v prístupe k potrebnej zdravotnej starostlivosti – nechali ho samého bojovať o svoj život, zatiaľ čo sa jeho právnik odvolával na súde voči jeho odsúdeniu za „homosexualitu“.

Ľudsko-právne aktivistky a ľudsko-právnych aktivistov na celom svete správa o smrti Jean-Clauda šokovala a zarmútila. Amnesty International sa venovala jeho prípadu niekoľko rokov a v poslednej dobe ho zaradila medzi „väzňov svedomia“. Počas tejto doby sa 34-ročný aktivista s príjemným úsmevom spriatelil s veľkým množstvom ľudí v organizácii.

Jean-Claude sa stal jedným z ľudí, ktorí boli v Kamerune zatknutí a odsúdení na základe zákona kriminalizujúceho pohlavný styk medzi osobami rovnakého pohlavia. Zatkli ho v marci 2011 po odoslaní správy inému mužovi, v ktorej mu vyjadril svoje city.

Neskôr ho odsúdili za „homosexualitu a pokus o homosexualitu“ na tri roky väzenia. Počas väzby trpel podvýživou a bol obeťou pravidelných bitiek. Dočasne ho prepustili 16. júla 2012, keď sa jeho právnik odvolal, odvolací súd v Yaoundé ale rozsudok potvrdil. Zo strachu pred ďalším uväznením sa Jean-Claude začal ukrývať.

Napriek tomu, že prebiehal ďalší odvolací proces a medzinárodná podpora, Jean-Claude umrel ako „zločinec“, ktorého jediným „trestným činom“ bolo vyznanie lásky.

Urobiť z lásky zločin

Kamerunské úrady zle zaobchádzajú s LGBTI osobami ako je Jean-Claude a spoločnosť je ľahostajná k ich utrpeniu, a dokonca aj k ich smrti, čo je zároveň aj svedectvom o šíriacom sa a rastúcom probléme v súčasných afrických krajinách.

Pohlavný styk medzi dvoma dospelými osobami rovnakého pohlavia je často popísaný ako „neprirodzený telesný akt“ alebo „akt proti prírode“. V súčasnosti je trestným činom v 31 krajinách subsaharskej Afriky, ako aj vo všetkých štátoch severnej Afriky. V štyroch prípadoch je najprísnejším rozsudkom trest smrti.

V júni minulého roku Amnesty International vydala správu o rastúcej homofóbii v regióne Urobiť z lásky zločin: kriminalizácia intímneho správania sa osôb rovnakého pohlavia v subsaharskej Afrike. Publikácia nahliada na to, ako sa postupne „homosexuálne správanie“ kriminalizuje naprieč Afrikou a to v podobe presadenie zvýšenia sankcií alebo rozšírenie dopadu existujúcich zákonov, vrátane zavedenia trestu smrti.

Tragická smrť Jean-Clauda nebola jediná smutná udalosť, nedávny vývoj v ostatných krajinách poukazuje na zhoršovanie sa situácie.

Nigérijský drastický zákon

V pondelok sa potvrdili najhoršie obavy LGBTI aktivistov a aktivistiek v Nigérii potom, ako bol finálne odsúhlasený drastický zákon o zákaze manželstva osôb rovnakého pohlavia. Aj keď nigérijské zákony už kriminalizovali „telesné poznanie proti prírode“ s trestom až 14 rokov odňatia slobody a v niektorých severných štátoch trestom smrti na základe práva šarí’a, tento nový zákon hlboko a represívne zasahuje do základných práv a slobôd.

Jedným škrtom pera prezident Goodluck Jonathan prijal zákon, ktorý ustanovuje za trestný čin nielen „manželstvo osôb rovnakého pohlavia“, ale definuje ho tak široko, aby zahrnul prakticky akúkoľvek formu spolužitia osôb rovnakého pohlavia. Po novom sa trestným činom stáva aj činnosť ľudsko-právnych organizácií a občianskych združení. Podľa zákona každému človeku, ktorý „podporuje registrovanie, chod a zárobok LGBTI klubov, spolkov, organizácií, sprievodov a stretnutí“, hrozí 10 rokov väzenia.

Toto  spravilo z Nigérie jednu z najmenej tolerantných spoločností na svete.

V utorok Najvyššia komisárka OSN pre ľudské práva Navi Pillayová skritizovala zákon vo svojom vyhlásení: „Málokedy vidím legislatívu, ktorá v zopár riadkoch priamo porušuje také množstvo základných ľudských práv a slobôd: právo na súkromie a nediskrimináciu, právo na slobodu prejavu, združovania a zhromažďovania, právo na slobodu svojvoľného zatýkania a väznenia. Tento zákon ohrozuje všetky z nich.

Od kedy vstúpila táto legislatíva do platnosti, polícia zatkla desiatky ľudí a najmenej 12 osôb sa údajne nachádza vo väzbe. Ochrankyne a ochrancovia ľudských práv oznámili Amnesty, že polícia vypracovala zoznam minimálne 167 ľudí, ktorého cieľom sú zatknutia na základe ich domnelej sexuálnej orientácie či rodovej identity. LGBTI aktivisti a aktivistky hovoria, že mnohí z nich nemajú v súčasnosti ani prístup k právnej alebo inej pomoci.

Amnesty vyzýva k ukončeniu tohoto honu na čarodejnice a vyzýva nigérijské orgány, aby zrušili diskriminačný zákon.

Prichádzajúca búrka v Ugande

Zatiaľ v Ugande LGBTI ľudia, aktivistky či aktivisti za ľudské práva pokračujú v kampani proti represívnemu zákonu proti homosexualite. 20. decembra 2013 bol zákon, ktorý prvýkrát navrhli v roku 2009, schválený parlamentom v prekvapujúcom hlasovaní.

Ešte stále nebolo zverejnené úplné znenie zákona v podobe, v akej prešiel hlasovaním, avšak je známa pasáž, ktorá predstavuje vážny útok na ľudské práva. Dramaticky zvyšuje trestné sankcie za dobrovoľný pohlavný styk medzi dospelými osobami rovnakého pohlavia. Rovnako ako v Nigérii, zákon navyše porušuje právo na súkromie, rodinný život a rovnosť, ohrozuje právo na slobodu združovania a prejavu. To všetko sú práva chránené ugandskými zákonmi a medzinárodným právom v oblasti ľudských práv.

Ďalšie znepokojujúce ustanovenia návrhu zákona zahŕňajú kriminalizáciu „propagácie“ homosexuality, nútené testovanie na HIV  a ustanovuje doživotie za „priťažujúcu okolnosť homosexuality“ alebo vstup do manželstva osôb rovnakého pohlavia.

Reťazová reakcia odsúhlasovania návrhov zákona neovplyvňuje len LGBTI ľudí v Ugande, ale bráni legitímnej práci občianskej spoločnosti, odborníkov a odborníčok v oblasti verejného zdravia.

Ugandský prezident Yoweri Museveni má možnosť ukončiť túto šialenú diskriminačnú legislatívu. Amnesty International vedie globálnu kampaň a vyzýva ho aby vetoval zákon v plnom rozsahu a znovu potvrdil záväzok Ugandy dodržiavať ľudské práva.

Boj proti narastajúcej nenávisti

Aj keď nie sú tieto udalosti v Kamerune, Nigérii a Ugande nijako priamo prepojené, upozorňujú na situáciu, ktorej v súčasnosti čelia LGBTI osoby a aktivistky a aktivisti v mnohých častiach Afriky. Napriek tomu sa po celom kontinente veľké množstvo a stále narastajúci počet aktivistov, aktivistiek a organizácií aj naďalej snaží napádať zákony a bojovať za ľudské práva LGBTI ľudí. Amnesty International sa zapája do tohto boja, aby sa uistila, že nikto nie je obeťou obťažovania, väzenie, či dokonca usmrtenia len pre to, kým sú a koho ľúbia.

Viac informácií:

Nigeria: Halt homophobic witch-hunt under oppressive new law (Príbeh, 15 Január 2014)
Uganda: Anti-Homosexuality Bill must be scrapped (Príbeh, 20 December 2013)
Rising levels of homophobia in sub-Saharan Africa are dangerous and must be tackled (Príbeh, 25 Jún 2013)
Making love a crime: Criminalization of same-sex conduct in Sub-Saharan Africa (Report, 25 Jún 2013)