Blíži sa Maratón písania listov 2015!

…NAPÍŠTE LIST…

…PODPÍŠTE APEL…

…TWEETUJTE…

Každý december sa pri príležitosti Medzinárodného dňa ľudských práv stovky tisícov ľudí po celom svete zapoja do najväčšej ľudskoprávnej udalosti na svete: Maratónu písania listov. Opäť sa vrátime k koreňom práce Amnesty International –písaniu listov za tých, ktorých ľudské práva sú porušované. 

Minuloročný Maratón bol rekordný. Ľudia z viac než 200 krajín a území poslali spolu 3 245 565 listov solidarity, apelov pre vlády či tweetov. Aj na Slovensku sme minulý rok vyzbierali doteraz najviac listov a apelov – prečítajte si, ako ste pomohli ľuďom a komunitám z celého sveta.

Na Slovensku sa budete môcť k Maratónu pridať od 10. do 20. decembra, no sprievodné aktivity budeme mať už v priebehu novembra. Akýmkoľvek spôsobom sa Maratónu zúčastnite, vaše slová budú chrániť ľudské práva na celom svete.

 Ako funguje Maratón písania listov?

Veľmi jednoducho. Do aktivít sa môžu zapojiť jednotlivci, skupiny, školy alebo záujmové krúžky. Na Slovensku sa minulý rok Maratónu zúčastnilo 43 škôl a viac než 3800 ľudí. Spolu sme napísali viac než 5300 listov a viac než 1700 podpisov prišlo online.

Naozaj môžem svojím podpisom zmeniť svet?

Najčastejšie sa stretávame s otázkou  či dokáže jeden podpis alebo list niečo zmeniť.  Každý rok sa práve vďaka napísaným listom podarí zlepšiť životy veľa jednotlivcom či komunitám, ktorým sa v Maratóne venujeme.

Sloboda v Bielorusku

Politický väzeň Aleš Belackij dostal do väzenia 40 tisíc listov. Veľa z nich bolo súčasťou Maratónu písania listov. Po takmer troch rokoch vo väzení ho v roku 2014 prepustili.

“Obrovské množstvo listov, ktoré som dostal, mi dodali optimizmus. Keď mi prišli, bol som veľmi, veľmi šťastný.”

 Prepustený v Tunisku

Blogerovi Jabeurovi Mejrimu bola v roku 2014 udelená milosť po tom, čo vo väzení strávil sedem a pol roka za post na Facebooku, ktorý bol označený ako “urážka Islamu”. Tisícky ľudí žiadali v rámci Maratónu písania listov jeho prepustenie.

“Podpora Amnesty mala obrovský dopad. Keď sa môj prípad dostal do centra pozornosti, veci sa zlepšili.”