AI vyzýva tuniskú vládu k dodržiavaniu ľudských práv počas masových protestov, ktoré sa dejú v krajine

Amnesty International výzyva tuniské orgány, aby počas novej vlny protivládnych protestov v celej krajine rešpektovali ľudské práva. Polícia v hlavnom meste Tunis údajne slzným plynom a vodnými delami rozháňala demonštrantov, ktorí požadovali stranu exprezidenta Zine El Abidine Ben Aliho, aby sa vzdala moci. Tieto udalosti predchádzali očakávanému zostavenie novej koaličnej vlády.

“V čase politickej neistoty v Tunisku musí vláda urobiť všetko pre to, aby ochránila svojich občanov pred ďalším násilím,” uviedla Hassiba Hadj Sahraoui, zástupkyňa riaditeľa Amnesty International pre Blízky Východ a Severnú Afriku. “Po dvadsiatich troch rokoch porušovania ľudských práv sa ich dodržiavanie musí stať hlavnou prioritou pre akúkoľvek novú vládu. To v prvom rade znamená zavedenie prísnej kontroly nad bezpečnostnými silami, ktoré sa v Tunisku stali nástrojom útlaku.”

V piatok bolo bezpečnostným zložkám udelené povolenie “strieľať bez varovania” na každého, kto poruší zákaz vychádzania po 5. hodine popoludní. Akékoľvek zhromaždenia viac ako troch ľudí boli takisto zakázané.

“Očakávame, že tuniské orgány zrušia svoje obmedzenia slobody prejavu, ku ktorej patrí právo protestovať a zakladať, či zapájať sa do činností občianskych organizácií, ” hovorí Hassiba Hadj Sahraoui. “Okamžitým opatrením musí byť prepustenie všetkých väzňov svedomia, vrátane novinára Fahema Boukadousa, a povolenie všetkým nezávislým občianskym organizáciám formálne sa zaregistrovať.”

Protesty v Tunisku pretrvávajú od polovice decembra, od smrti 26-ročného nezamestnaného vysokoškolského absolventa Mohameda Bouaziziho, ktorý sa v meste Sidi Bouzid sám podpálil potom, ako mu polícia zabavila jeho vozík s ovocím a zeleninou, ktorý bol jeho jediným zdrojom príjmu.

Jeho samovražda vyvolala vlnu protestov medzi občanmi Tuniska, vrátane odborov, študentov, aktivistov za ľudské práva a právnikov, ktorí vyšli do ulíc, aby sa dožadovali pracovných príležitostí, lepších životných podmienok a ukončenia korupcie.