Amnesty International tento rok oslavuje 50. výročie svojho založenia.

Výročie si Amnesty International pripomína aktívne a konkrétne výzvou k reakcii na dianie v súčasnom svete. Slovenská pobočka AI svoju kampaň symbolicky zameriava na tému nespravodlivo väznených ľudí, konkrétne kampaňou za prepustenie laureáta Nobelovej ceny mieru Liou Siao-poa. AI Slovensko odštartuje kampaň na festivale Bažant Pohoda 2011. Tešiť sa môžete aj na vystúpenie anglickej skupiny Portishead, ktorá aktívne podporuje AI. Svoj posledný singel Chase the Tear vydali pri príležitosti Medzinárodného dňa ľudských práv a jeho predajom pomáhajú vyzbierať peniaze pre AI.

Do osláv sa zapojí viac ako 63 pobočiek AI od Argentíny, cez Ghanu, Turecko a Nový Zéland.Presne pred päťdesiatimi rokmi si britský právnik Peter Benenson prečítal v novinách informáciu o uväznení dvoch portugalských študentov len kvôli tomu, že si v nedemokratickej krajine pripili na slobodu. Ich príbeh ho zasiahol natoľko, že o tom napísal článok, ktorý vytlačili noviny The Observer a ktorý de facto odštartoval celosvetovú kampaň “Výzva za amnestiu 1961”. Tak sa zrodila Amnesty International. Z pôvodnej hŕstky nadšencov postupne vyrástlo  medzinárodné hnutie, ktoré ma dnes  viac ako 3 miliónov členov a sympatizantov v 150 krajinách sveta.

Počas svojho pôsobenia sa Amnesty International podarilo oslobodiť viacej ako 44.000 nespravodlivo väznených ľudí, členovia AI napísali viac ako 20.000 urgentných apelov a najväčší nárast zaznamenala členská základňa a teda aktívny záujem ľudí o dodržiavanie ľudských práv. Organizácia vypracovala cez 17.000 dokumentov a správ o ľudských právach a zasadila sa o zrušenie trestu smrti vo viac ako 50 krajinách.

Liou Siao-po

Minuloročný laureát Nobelovej ceny mieru Liou Siao-po je spoluautorom Charty 08, návrhu vyzývajúceho k právnej a politickej reforme Číny, k nastoleniu demokratického systému, ktorý rešpektuje ľudské práva. Patrí medzi hlavných kritikov čínskej vlády, ktorých vyzýva k ochrane ľudských práv a demokratizácie v Číne. Na slávnostnom odovzdávaní Nobelovej ceny 10. decembra 2010 jeho stolička ostala prázdna. Liou je totiž v čínskom väzení. Podporte ho spoločne s Amnesty International a vyzvite prezidenta Číny a Ministra spravodlivosti o jeho prepustenie.