Bahrajn: Súdny proces s Nabeelom Rajabom fraškou a útokom na slobodu prejavu

AKTUÁLNE: V prvý deň súdneho procesu vzniesol súd proti Nabeelovi ďalšie obvinenie, “urážanie zahraničnej krajiny”. Súdny proces bol odročený do 2. augusta. Nabeel všetky obvinenia odmieta.

Právnici na súde povedali, že Nabeel schudol od zatknutia v júni 2016 osem kilogramov a objavili sa mu rôzne zdravotné ťažkosti, ako nepravidelný srdcový rytmus. Z tohto dôvodu má sťažené dýchanie a rozprávanie.

Podľa Amnesty International musia bahrajnské úrady okamžite prepustiť obrancu ľudských práv Nabeela Rajaba a zbaviť ho všetkých obvinení. Dnešný súdny proces sa týka Nabeelových postov na Twitteri, v ktorých kritizoval vojnu v Jemene a postov o údajnom mučení v najväčšom väzení v Bahrajne.

Európsky parlament 7. júla takisto žiadal urgentnou rezolúciou Nabeelove okamžité a bezpodmienečné prepustenie. V rezolúcii vyjadrili európski poslanci závažné znepokojnenie nad pokračujúcimi útokmi voči obrancom ľudských práv, politickej opozícii a občianskej spoločnosti – Bahrajn zažil mesiac čoraz intenzívnejších obmedzovaní práva na slobodu prejavu, zhromažďovania, združovania a pohybu.

„Pýšenie sa súdom s Nabeelom Rajabom kvôli tweetom je hanebným útokom na slobodu prejavu a ďalšou škvrnou na už tak pošpinenom obraze nerešpektovania ľudských práv v krajine,“ povedal Philip Luther, riaditeľ programu Amnesty International pre Stredný východ a severnú Afriku.

„Vláda musí zastaviť útoky voči slobode prejavu a akceptovať, že každý v Bahrajne má právo na to, aby prejavil svoje názory. A to aj cez sociálne médiá.“

Dnes sa koná súdny proces s Nabeelom. Čelí v ňom 13 rokom väzenia za tweetovanie a retweetovanie stanovísk v roku 2015, v ktorých kritizoval správanie bezpečnostných zložiek Bahrajnu vo väzení a takisto aj spoluprácu krajiny v koalícii vedenej Saudskou Arábiou v konflikte v Jemene.

Pred súdnym procesom bol Nabeel Rajab izolovaný od ostatných zadržiavaných. Od 13. júna, kedy bol zatknutý na základe ďalších obvinení „šírenia nesprávnych informácií a klebiet za účelom zdiskreditovania štátu“, je v špinavej cele.

„Rozhodnutie bahrajnských úradov znovu sa venovať tweetom z minulého roku ukazuje, ako zúfalo chcú umlčať svojich kritikov a zadusiť občiansku spoločnosť,“ dodal Philip Luther.

„Nabeela by mali okamžite zbaviť týchto absurdných obvinení, prepustiť ho, a tiež aj ostatných väzňov svedomia. Okamžite by sa mal začať proces významnej reformy dodržiavania ľudských práv.“

Nabeel Rajab nemôže od minulého roku vycestovať z krajiny. Toto opatrenie sa používa aj proti ostatným nesúhlasným hlasom v krajine. Iba v júni nemohlo 13 osôb, vrátane novinárov, obrancov ľudských práv a bývalých väzňov svedomia, odísť z Bahrjanu. Niektorí z nich smerovali na zasadanie Rady OSN pre ľudské práva v Ženeve.

Silnejú aj obavy o zhoršujúcom sa zdravotnom stave Nabeela. Kvôli nepravidelnému pulzu navštívil od svojho zadržania už dve nemocnice. V čase zadržania čakal na termín dvoch operácií ohľadom iných zdravotných problémov.

Nabeel je od roku 2012 striedavo na slobode a vo väzení kvôli obvineniam, ktoré sa týkajú jeho ľudskoprávneho aktivizmu. Minulý rok ho prepustili z väzenia kvôli zdravotným dôvodom. Vo väzení vtedy strávil tri mesiace zo šesťmesačného trestu za predchádzajúce usvedčenie, ktoré sa tiež týkalo komentárov na Twitteri.

Viac informácií:

Za rétorikou: Porušovania ľudských práv v Bahrajne pokračujú

Bahrajn: Úrady musia prestať s prenasledovaním po týždni intenzívnych útokov na ľudské práva