EÚ: Ľudia z celej Európy si sadli za volanty svojich aút pre ľudí na úteku

– Ľudia z občianskeho hnutia “Let´s bring them here” žiadali vlády, aby splnili svoje sľuby o premiestnení ľudí na úteku.

Pozrite si video z iniciatívy “Let´s bring them here” zo 6. marca 2017 v Bruseli:

Kampaň “Let´s bring them here” mala za cieľ vyzvať európskych lídrov k tomu, aby splnili svoje sľuby o premiestnení ľudí na úteku z Grécka do iných európskych krajín pred zasadaním Európskej rady, ktoré sa konalo v dňoch 9.-10. marca v Bruseli.

“Vlády EÚ opustili ľudí na úteku v Grécku. Títo šoféri a šoférky sú už frustrovaní z toho, že ich neustále ťahajú za nos a z prázdných sľubov. Prevzali vedenie, aby ukázali, že občania EÚ chcú od vlád aby začali jednať, a to symbolickým ponúknutím odvozu pre ľudí na úteku,” povedal Fotis Filippou, zástupca riaditeľa Amnesty International pre Európu.

V roku 2015 EÚ vlády sľúbili premiestniť 66 400 ľudí na úteku z Grécka do ostatných európskych krajín. Do 20. februára 2017 ich bolo premiestnených len 9 157.

“Napriek svojmu predchádzajúcemu záväzku väčšina európskych vlád toto prerozdeľovanie vykonáva slimačím tempom. Dokazuje to, že lídrom zásadne chýba politická vôľa ukončiť trápenie tisícok ľudí, ktorí vyčerpane čakajú na prahu Európy, práve na tom mieste, kam prišli nájsť ochranu.” povedal Fotis Filippou.

“Opäť raz obyčajný ľudia ukazujú solidaritu, ktorá chýba lídrom EÚ. Šoférujú do Bruselu, aby im ukázali, ako vážne to myslia s prijatím ľudí na úteku.”

Pozadie

Amnesty International spolu s ďalšími organizáciami podporuje občianske hnutie “Let´s bring them here”, ktoré založila skupina aktivistov a aktivistiek v Holandsku.

Webstránka iniciatívy: www.bringthemhere.eu

Fotky ľudí podporujúcich iniciatívu: https://www.bringthemhere.eu/all