Gaza: Ozbrojené sily Hamasu mučili, mimosúdne zabíjali palestínske obyvateľstvo počas konfliktu v roku 2014

Podľa novej správy Amnesty International videli ozbrojené sily Hamasu počas ofenzívy Izraelu proti Gaze v júli a auguste 2014 brutálnu kampaň únosov, mučenia a protizákonných vrážd proti Palestínčanom, ktorí boli obvinení z „kolaborácie“ s Izraelom.

‘Strangling Necks’ (Škrtenie hrdiel): Únosy, mučenie a hromadné vraždy palestínskeho obyvateľstva ozbrojenými silami Hamasu počas konfliktu medzi Pásmom Gazy a Izraelom v roku 2014 upozorňuje na sériu zneužívaní, vrátane mimosúdnych popráv najmenej 23 Palestínčanov, zatknutí a mučenia desiatok ďalších, aj členov a podporovateľov politických rivalov Hamasu – hnutia Fatah.

„Je desivé, že zatiaľ čo izraelské ozbrojené sily masovo zabíjali ľudí v Gaze a ničili ich majetky, ozbrojené sily Hamasu sa chytili príležitosti bezohľadne si vybavovať účty sériami nezákonných popráv a iných závažných porušení ľudských práv,“ povedal Philip Luther, riaditeľ Amnesty International pre program Blízkeho východu a severnej Afriky.

„V chaose konfliktu dalo de facto vedenie Hamasu svojím bezpečnostným zložkám voľnú ruku na páchanie hrozných porušení aj na ľuďoch zadržaných vo väzbe. Tieto hrôzostrašné činy, z ktorých niektoré sú vojnovými zločinmi, boli vedené za účelom pomsty a šírenia strachu v Pásme Gazy.“

Mnohé z nezákonných vrážd boli verejne označené ako útoky proti ľuďom, ktorí napomáhali Izraelu počas konfliktu v júli a v auguste v roku 2014. Útoky boli súčasťou operácie nazývanej „Strangling Necks (Škrtenie hrdiel)”, ktorá sa zamerala na „kolaborantov“. V skutočnosti však Hamas držal vo väzbe  najmenej 16 z popravených predtým, ako sa konflikt začal. V čase keď ich hromadne popravili, čakali mnohí z nich na rozhodnutie súdu.

Ozbrojené sily Hamasu sú tiež zodpovedné za únosy, mučenie a útoky na členov a podporovateľov hnutia Fatah, hlavného politického rivala Hamasu na území Gazy, aj bývalých členov bezpečnostných zložiek Palestínskeho autonómneho územia.

Nikto nebol za zločiny vykonané proti palestínskemu obyvateľstvu  ozbrojenými zložkami Hamasu počas konfliktu v roku 2014 odsúdený. Naznačuje to, že vedenie tieto zločiny nariadilo alebo schválilo.

„Namiesto dodržiavania spravodlivosti vedenie Hamasu  podporovalo a napomáhalo  v páchaní otrasných zločinov proti bezmocným jednotlivcom. Ich zlyhanie čo i len odsúdiť nezákonné vraždy, únosy a mučenie domnelých podozrivých jasne ukazuje, že majú na rukách krv,“ povedal Philip Luther.

Atta Najjar, bývalý policajný dôstojník Palestínskej územnej autonómie s mentálnym postihnutím, si odpykával vo väzení  15-ročný trest uložený vojenským súdom. V roku 2009 ho zatkli za „kolaborantstvo“ s Izraelom. 22.augusta 2014 ho popravili.

„Na jeho tele sa našli známky mučenia a strelné rany. Jeho ruky a nohy boli zlomené… jeho telo vyzeralo, akoby ste ho uložili do vreca a stlačili ho…jeho telo prederavilo približne 30 guliek. Okolo krku sa našli známky po podrezaní, rezy nožov…A zozadu jeho hlavy – nebol tam mozog. Prázdno…bolo pre nás náročné ho niesť… Bol ťažký, ako keď vložíte mäso do tašky; žiadne kosti. Jeho kosti boli rozdrvené. Dolámali ho vo väzení,“ povedal jeho brat, ktorý prevzal telo Atta Najjaru z márnice nemocnice al-Shifa 22.augusta 2014.

Osem uväznených stále čakalo na rozsudok v obvinení z „kolaborácie“ s Izraelom v čase ich popravy.  Ďalší šiesti čakali na rozhodnutie odvolania proti trestu smrti pred vojenským súdom v Gaze. Boli obvinení z rovnakého činu. Iní dvaja si odpykávali trest, keď ich popravili. Mnohí boli odsúdení po súdnych procesoch, ktoré boli vyslovene nespravodlivé. Niektorí povedali, že ich mučili za účelom získania „priznaní“.

Ibrahima Daboura, zamestnanca poisťovacej firmy a otca dvoch detí, zadržiavali vo väzení  Katiba v meste Gaza. Čakal na vojenský súd za „komunikáciu s nepriateľskou stranou“, keď ho 22. augusta 2014 bez súdneho rozhodnutia popravila popravčia čata.

„Naši známi nám o jeho poprave povedali okolo jednej hodiny poobede. Žiadne oficiálne oznámenie neprišlo. Popravili ho v piatok ráno o pol desiatej. Môj brat dostal v ten večer o pol jedenástej textovú správu, v ktorej sa písalo ´Ibrahimov Dabourov rozsudok bol vykonaný podľa práva šaría, ktorým sa riadi revolučný súd´,“ povedal jeho brat pre Amnesty International.

„Aj keby bol odsúdený na smrť, nasledoval by odvolací proces a ďalšie možnosti. To, čo urobili, nemá nič spoločné so spravodlivosťou, je to zločin. Takto pracujú milície,“ povedal.

Jedným z najšokujúcejších incidentov bola verejná poprava dňa 22.augusta 2014. Poprave šiestich mužov ozbrojenými zložkami Hamasu pred mešitou al-Omari sa prizerali stovky ľudí vrátane detí. Hamas oznámil, že títo muži boli podozriví z „kolaborácie“ a boli odsúdení na trest smrti revolučnými súdmi. Mužov so zakrytými hlavami dovliekli a prinútili ich kľaknúť si pozdĺž steny tvárou k davu. Následne každému mužovi strelili do hlavy predtým, ako ich zasypali guľkami z AK-47.

„Vedenie Hamasu opakovane žiada práva a spravodlivosť pre palestínske obyvateľstvo v Pásme Gazy a na ostatných okupovaných územiach. Avšak oni sami nie vždy konajú s ohľadom a rešpektom k právam, spravodlivosti a zákonom. Neschopnosťou zastaviť také hrôzostrašné činy vedenie Hamasu špiní meno spravodlivosti a zakrýva oči pred hroznými zločinmi,“ povedal Philip Luther.

Okrem nezákonného vraždenia boli ľudia zadržaní Hamasom vystavení mučeniu, vrátane bitiek obuškami, pažbami, hadicami a drôtom alebo držaní v stresových polohách. Niektorých vypočúvali a mučili alebo inak s nimi zle zaobchádzali v opustenej ordinácii kliniky, ktorá patrí nemocnici al-Shifa v meste Gaza. Minimálne traja ľudia, ktorí boli zatknutí počas konfliktu a obvinení z „kolaborácie“, zomreli vo väzbe.

„Ozbrojené sily Hamasu ukázali ako nerešpektujú najzákladnejšie pravidlá medzinárodného humanitárneho práva. Mučenie a kruté zaobchádzanie so zadržanými počas ozbrojeného konfliktu je vojnový zločin. Mimosúdne popravy sú rovnako vojnový zločin. De facto vedenie v Gaze musí nariadiť všetkým  bezpečnostným zložkám, aby vždy zaobchádzali s väzňami humánne. Všetky obvinenia z mimosúdnych popráv a mučenia musia byť nestranne a nezávisle prešetrené a páchatelia musia byť postavení pred spravodlivý súd, povedal Philip Luther.

Amnesty International vyzýva vedenie Palestínskej územnej autonómie, vrátane Hamasu, ktorý de facto vládne v Pásme Gazy, aby spolupracovali s nezávislými a nestrannými medzinárodnými mechanizmami vyšetrovania.  K nim patrí aj Vyšetrovacia komisia vytvorená Radou OSN pre ľudské práva v júli 2014. Mali by zaručiť, že prípady dokumentované v tejto správe sú vyšetrené nestranne a nezávisle. Zároveň by sa mali zasadiť o to, aby vždy keď sa objaví prijateľný a dostatočný dôkaz, bol páchateľ predvedený pred spravodlivý súd, ktorý plne rešpektuje medzinárodné súdne procesy bez použitia trestu smrti.