Malé a ľahké zbrane sa stali de facto zbraňami hromadného ničenia

“85% úmrtí, o ktorých informujeme je spáchaných malými a ľahkými zbraňami. Kvôli nekontrolovanému predaju nimi denne zomrie 700 až 1000 ľudí,” informuje Amnesty International pri príležitosti Konferencie OSN o malých a ľahkých zbraniach, ktorá sa koná v týchto dňoch (26. 6. – 7. 7.) v New Yorku. Od roku 2001 je to najväčšie stretnutie o tejto problematike na medzinárodnej úrovni.

V obehu je okolo 640 miliónov malých a ľahkých zbraní, takmer jedna na každých desať ľudí zo 6,5 miliardovej planéty. Najpoužívanejšou zbraňou na svete je samopal kalašnikov AK-47. V obehu je okolo 50-70 miliónov kusov rôznych druhov tejto útočnej pušky, ale viaceré odhady hovoria aj o 100 miliónoch. Ročne sa vyrobí 10 až 14 miliárd nábojov do malých a ľahkých zbraní, približne dve strely na každú ženu, muža a dieťa.

Asi 60 % malých a ľahkých zbraní je v rukách súkromných osôb, nie armád. Zo štátnych skladov sa každý rok sa stratí alebo ukradne najmenej 1 milión malých a ľahkých zbraní.

Na jeden dolár vynaložený na rozvojovú pomoc pripadá desať dolárov určených na vojenské výdaje. Ročne krajiny vydajú 900 miliárd dolárov na obranu, 325 miliárd na poľnohospodárstvo a 60 miliard na rozvojovú pomoc. Pomer výdajov na zbrojenie a rozvojovú pomoc je 13:1 vo Veľkej Británii a 25:1 v USA. Od 90. rokov vzrástli vojenské výdaje v subsaharskej Afrike o 47%, ale priemerná dĺžka ľudského života sa znížila z 50 na 46 rokov.

Najväčšími svetovými exportérmi vojenského materiálu sú USA, Veľká Británia, Francúzsko, Ruská federácia, Izrael, Nemecko, Kanada, Švédsko, Čína a Ukrajina.

Najväčšími importérmi sú Spojené Arabské Emiráty, Saudská Arábia, Čína, India, Egypt, Izrael, Taiwan, Pakistan, Južná Kórea a Juhoafrická republika.