Rusko: Občiansky aktivista zadržaný tesne pred začatím Olympiády v Soči

Čím viac sa blíži začiatok Zimných olympijských hier v Soči, tým intenzívnejšie je prenasledovanie občianskych aktivistov. Včera bol uväznený aktivista Jevgenij Vitiško v Tuapse, ktorá sa nachádza v oblasti Soči, kde sa budú konať olympijské hry. Údajne bol obvinený z „drobného výtržníctva“, vraj kvôli  nadávaniu na autobusovej stanici.

Vitiškovo meno sa stalo synonymom pre prenasledovanie občianskych aktivistov pred Olympiádou v Soči. Vitiško a jeho priatelia sa pokúšali odhaliť prípady ničenia životného prostredia počas príprav Olympiády. „Práve preto sú trestaní. Autority sa ho snažia umlčať a  ako „drobného výtržníka,“ povedal  Denis Krivosheev, zástupca programového riaditeľa pre Európu a Strednú Áziu.

Na súdnom pojednávaní, 3. februára bol odsúdený na 15 dní administratívneho zadržiavania. Jeho uväznenie prichádza v čase, keď čaká na odvolacie konanie vo svojom prípade z roku 2012.

Pred troma rokmi dostal podmienečný trest v spojitosti s ekologickými protestmi. On a jeho spoluaktivisti boli aktívne zapojení do protestov týkajúcich sa odlesňovania, nezákonných stavieb a oplocovania v chránených zalesnených oblastiach v okolí Soči. S podmienečným trestom bol aj spojený zákaz vychádzania. Ten podľa súdu v Tuapse porušil a minulý december súd rozhodol, že trestom má byť 3 ročné väzenie.

Odvolacie konanie k tomuto prípadu bolo stanovené na 22. februára 2014. V súčasnosti boli však všetky informácie týkajúce sa tohto prípadu zmazané z webových stránok súdu.

Amnesty International už vyjadrila svoje obavy ohľadom Vitiškovho nespravodlivého procesu, ktorý vyústil v rozhodnutie súdu poslať ho na tri roky do väzenskej kolónie. Vitiškovi priatelia sa obávajú, že bude držaný vo väzbe do dňa odvolania a následne poslaný do väzenskej kolónie.

Znepokojujúce je, čo sa stane s občianskou spoločnosťou po ukončení Olympiády, keď sa  medzinárodná pozornosť presunie inam.“

Pošlite urgentný apel – http://www.amnesty.org/en/library/asset/EUR46/003/2014/en/cdfc3cb5-40de-4e5b-a6a7-fe6b59b344de/eur460032014en.html