FAIR PLAY – nový projekt vzdelávania

V máji sme odštartovali nový dlhodobý projekt vzdelávania, ktorý sa bude realizovať na vybraných stredných školách vo viacerých regiónoch Slovenska. FAIR PLAY – študenti za rovnoprávnosť sa zameriava na prevenciu diskriminácie, rasizmu a extrémizmu. Projektom reagujeme na narastajúcu neznášanlivosť a rasistické a extrémistické postoje u nás.

Cieľom projektu je nielen zapojiť mladých rómskych a nerómskych študentov, ale aj zvýšiť ich aktivitu a podporiť ich pri organizovaní vlastných akcií na ochranu ľudských práv. Chceme teda spoločne so školami dosiahnuť zvýšenie vedomostí detí v oblasti diskriminácie a ľudských práv, ale aj zlepšiť vzťahy na škole a mimo nej. Mladým ľuďom ukážeme ako i oni sami môžu pomôcť k zlepšeniu súčasnej situácie v spoločnosti, a podporíme ich v tom, že sa s problémom dá hýbať, keď sa chce.

Na školách sa budú realizovať rôzne aktivity- interaktívne workshopy, ktoré uvedú študentov do problematiky, tak aby sa mladí ľudia učili rasistické a xenofóbne postoje rozoznávať, zoznámili sa s princípmi a fungovaním predsudkov a strereotypov a dôsledkami ktoré na ľudí môžu mať. Workshopy budú prebiehať na školách v rámci vyučovania ale aj mimo školu  napríklad v rámci medzinárodnej akcie Amnesty International Maratón písania listov 2014, kedy študenti budú môcť písať listy za nespravodlivo väznených jednotlivcov, či budú môcť organizovať filmové kluby s ľudskoprávnou tematikou a podobne. Program budú môcť študenti v prípade záujmu aj ovplyvniť podľa vlastných preferencií. Napríklad vďaka existencii miestnej skupiny v Banskej Bystrici sa študenti zo škôl budú môcť zapojiť do akcií skupiny.

Podstatnou a zaujímavou súčasťou je koncept Živej knižnice, počas ktorej si žiaci a študenti budú môcť v malých skupinkách „čítať v zaujímavých knižkách“ (ľudia so zaujímavými životnými príbehmi – LGBTI, zástupcovia/kyne menšín, telesne postihnutí a pod.) V Živej knižnici si študenti namiesto knižiek môžu “požičať“ osobu so zaujímavým životným príbehom, s ktorou by v reálnom živote možno nikdy neprehovorili a môžu sa otvorene pýtať otázky, ktoré ich zaujímajú. Na vlastnej koži tak mladí ľudia pocítia rôzne príbehy, vďaka ktorým si budú môcť uvedomiť aj ich vlastné názory a postoje. Vďaka tejto skúsenosti môžu študenti prekonávať strach z neznámeho a zároveň to bude príležitosť na narúšanie stereotypov. Projekt sa začne v septembri v novom školskom roku.

V prípade, ak ste škola, alebo jednotlivec, ktorý sa chce zapojiť ako lektor/ka vzdelávania do projektu Fair play prosím kontaktujte nás na: [email protected].