Malawi prestane trestať homosexualitu

K historickému kroku sa odhodlala vláda afrického Malawi – v zemi bude pozastavená platnosť zákonov trestajúcich sex medzi osobami rovnakého pohlavia. Prehlásil to minister spravodlivosti Malawi Ralph Kasambara.

Teraz bude nasledovať rozprava v parlamente, ktorá rozhodne, či zákony sa zrušia alebo zachovajú. Ak sa zrušia, Malawi sa stane druhou africkou krajinou, kde bude homosexualita legálna.

Amnesty International Kasambarovo stanovisko víta. „Veríme, že toto rozhodnutie bude znamenať prvý krok k ukončeniu diskriminácie a prenasledovaniu založeného na sexuálnej orientácii a príslušnosti k pohlaviu v Malawi,“ povedal riaditeľ AI pre južnú Afriku Noel Kututwa.

Paragrafy 153 a 156 malawského trestného zákonníka kriminalizujú sex medzi osobami mužského pohlavia a usvedčeným hrozí až 14ročné väzenie a telesné tresty. Paragraf 137A kriminalizuje „neslušné praktiky medzi ženami“. Na ich základe hrozí odsúdeným až päť rokov väzenia.

„Žiadame vládu, aby v tejto základnej ľudskoprávnej otázke nestratila energiu a zaistila zrušenie týchto diskriminačných a nenávisti plných zákonov,“ dodal Kututwa.

V roku 2010 boli na základe uvedených zákonov k 14 rokom väzenia odsúdení dvaja muži. Neskôr boli po medzinárodnom odsúdení tohto kroku omilostení.

Doterajšia prax porušuje medzinárodné záväzky Malawi vrátane Medzinárodného paktu o občianskych a politických právach či Africkej charty práv človeka a národov. V rozpore je koniec koncov aj so samotnou malawskou ústavou. Homosexualita je trestná v drtivej väčšine afrických zemí, legálna je len v Juhoafrickej republike.

O úmysle zrušiť súčasné zákony informovala už v máji prezidentka Malawi Joyce Bandová. Dlhoročná aktivistka za práva žien sa stala prvou ženskou prezidentkou zeme v apríli minulého roku potom, čo náhle zomrel jej predchodca Bingu wa Mutharika.