Maroko/Západná Sahara: Upustite od absurdných obvinení voči teenagerom uväzneným za bozkávanie

Marocké úrady musia bezpodmienečne ihneď stiahnuť obvinenia vznesené voči trom teenagerom, ktorí boli zatknutí  za bozkávanie a za následné zverejnenie takejto fotografie na Facebooku, vyhlásilo Amnesty International pred súdnym pojednávaním stanoveným na piatok, 11. októbra.

Je to jednoducho absurdné, že teenageri čelia väzeniu iba za zverejnenie fotky, na ktorej sa bozkávajú”, hovorí Philip Luther, riaditeľ Amnesty International pre oblasť Blízkeho východu a severnej Afriky.

Títo mladí ľudia nemali byť nikdy zadržaní – pretože neexistuje žiadny reálny dôvod, prečo by takéto správanie malo mať za následok trestné stíhanie. Vyústenie vyšetrovania až k vzneseniu obžaloby pre skutok tak neškodný, ako je bozkávanie sa teenagerov, je niečo absurdné. Obžaloba by mala byť okamžite zamietnutá.”

Dvaja 15 roční chlapci a jedno 14 ročné dievča boli zadržaní 4. októbra v meste Nador. Títo teenageri boli predbežne zadržaní na dobu troch dní a následne prepustení na kauciu v pondelok 7. októbra, pred piatkovým súdnym pojednávaním.

Všetci traja boli obžalovaní z “nemravného správania sa na verejnosti” podľa §483 marockého trestného zákona. V prípade preukázania viny, im hrozí dvojročné väzenie a pokuta.

Jeden z chlapcov bol taktiež obvinený z „nemravného útoku“ na maloletú v zmysle ustanovenia §484 trestného zákona, za údajné bozkávanie 14-ročného dievčaťa, pričom za tento skutok mu hrozí dvoj- až päť-ročné väzenie.

Zatknutie a následná obžaloba za bozkávanie, (ktoré sa okrem iného udialo mimo územia strednej školy), a následné zverejnenie fotografie na sociálnej sieti, vyvolali negatívne reakcie v marockej spoločnosti.

Tieto obvinenia vyprovokovali vlnu solidarity v Maroku aj v zahraničí. Solidárne „bozkávanie sa“ bolo zorganizované 6. októbra pred marockým veľvyslanectvom v Paríži a podobné formy protestov sa uskutočnili aj  12. októbra v Maroku.