UZAVRETÁ PETÍCIA: Vyzvite prezidenta, aby vetoval lex atentát

Parlament v extrémne krátkom legislatívnom procese zredukoval právo na pokojné zhromažďovanie na Slovensku. Prijatie zákona, ktorý je súčasťou balíka legislatívnych návrhov známeho ako „lex atentát“ je toxickým príkladom dešpektu k ľudským právam. Vyzvite spolu s nami prezidenta Petra Pellegriniho, aby v súlade s ľudskoprávnymi záväzkami Slovenska tento drakonický zákon vetoval.

AKTUALIZÁCIA 10. JÚLA 2024

Prezident podpísal zákon, ktorý obmedzuje právo na pokojný protest aj napriek mnohým výhradám verejnosti a tomu, že sme ho listom vyzvali, aby sa jasne postavil na stranu ľudských práv, využil svoje právomoci a zákon vetoval.

Našu výzvu pre prezidenta podpísalo aj takmer 10 000 z vás, za čo srdečne ďakujeme!

Fakt, že pán prezident na túto výzvu nereagoval a zákon podpísal, je sklamaním a zlou správou pre našu krajinu. Je absurdné, že v štáte, ktorý sa hlási k ochrane ľudských práv, parlament obmedzil právo na zhromažďovanie v zrýchlenom konaní.

Aj napriek snahe niektorých politikov a političiek oklieštiť ľudské práva a občiansku spoločnosť na Slovensku sa však nenecháme zastrašiť. Pridajte sa k nám aj vy.

Znenie petície:

PODPÍŠTE PETÍCIU

adresovanú slovenskému prezidentovi Petrovi Pellegrinimu a žiadajte:

• aby prezident SR vetoval zákon obmedzujúci právo na zhromažďovanie.

Zákon umožní zakázať verejné zhromaždenia v blízkosti parlamentu, ako aj v okolí budov, kde sídlia alebo pracujú členovia a členky vlády, parlamentu, ústavného súdu alebo hlava štátu. Zákon neprimerane rozširuje obciam právomoc zakázať zhromaždenia na základe vágnych a ľahko zneužiteľných kritérií, ako je riziko vzniku konfliktov alebo narušenie verejného poriadku.

Tento zákon obmedzuje právo na pokojné zhromažďovanie, ale aj ďalšie ľudské práva a slobody, ako je sloboda prejavu, združovania a prístup k informáciám. Všeobecné a plošné zákazy zhromažďovania bez ohľadu na konkrétne okolnosti prípadu nie sú v súlade s Európskym dohovorom pre ľudské práva a predstavujú neprimerané obmedzenie slobody zhromažďovania. Štátne orgány majú povinnosť chrániť právo na pokojné zhromažďovanie aj v prípadoch, keď môže byť zhromaždenie nepríjemné, emocionálne vypäté, obťažujúce alebo pohoršujúce. Ani hypotetické riziko narušenia verejného poriadku, ani prítomnosť opozičných skupín však nie sú legitímne dôvody na zákaz pokojného zhromaždenia.

Podpíšte petíciu a vyzvite prezidenta Petra Pellegriniho, aby tento hanebný zákon vetoval a zabezpečil, že Slovensko bude plne chrániť a rešpektovať právo na pokojné zhromažďovanie.