11 mŕtvych civilistov v Afganistane

Amnesty International žiada okamžité vyšetrenie zabitia 11 afgánskych civilistov. K incidentu došlo včera na východe krajiny. Organizácia upozornila, že vojenské akcie pod vedením USA v Afganistane musia sprevádzať opatrenia, ktoré budú chrániť životy civilných obyvateľov.

Podľa amerického vojenského hovorcu bolo zabitých sedem žien a štyria muži. Bomba zasiahla ich dom v oblasti Paktika.

Amnesty International (AI) systematicky upozorňuje, že civilistov kdekoľvek na svete chráni humanitárne právo. Organizácia preto požiadala Bezpečnostnú radu OSN, aby zabezpečila, že bude rešpektované. Znamená to tiež, že všetci, ktorí ho porušia, budú čeliť zodpovednosti za svoje činy. V súvislosti s vojnou v Iraku AI žiada, aby Bezpečnostná rada vyhlásila moratórium na použitie kontajnerových bômb, aby skoncovala s nezákonnými taktikami irackých síl a aby vyšetrila prípady porušenia humanitárneho práva. OSN tiež musí zabezpečiť, že ľudské práva budú stáť v centre pozornosti pri povojnovej obnove Iraku. Pôjde predovšetkým o vytvorenie efektívneho súdneho systému a zabezpečenie práv menšín a žien.