Novinky zo sveta ľudských práv

Poľská pohraničná stráž násilne zatlačila 17 Afgancov na úteku (viac)
ĽUDIA NA ÚTEKU

20. októbra 2021

Amnesty International je hlboko znepokojená informáciami o tom, že 17 Afgancov vrátane minimálne 1 maloletej osoby, ktorí sa pokúsili dostať do Poľska, poľská pohraničná stráž násilne navrátila do Bieloruska. Ľudia, ktorí sa pokúsili o prekročenie hranice, patria k skupine 32 Afgancov a Afganiek, ktorí v auguste uviazli na hraniciach medzi Poľskom a Bieloruskom. Poľské úrady pripustili, že voči ľuďom, ktorí sa pokúsili prekročiť hranicu, boli použité „priame nátlakové opatrenia“.

Petíciu za spravodlivosť pre 32 ľudí na úteku môžete podpísať na tomto odkaze.

Od de facto úplného zákazu interrupcií v Poľsku uplynul presne rok (viac)
REPRODUKČNÉ PRÁVA

19. októbra 2021

Poľský ústavný súd v októbri minulého roka rozhodol, že umelé prerušenie tehotenstva z dôvodu poškodenia plodu alebo v prípade, že je zdravotný stav plodu nezlučiteľný so životom, je protiústavné. Interrupcie z dôvodu poškodenia alebo ťažkej vývojovej chyby plodu pritom tvorili viac ako 90 % legálne vykonaných interrupcií v Poľsku. Štrnásť ľudskoprávnych organizácií v spoločnej tlačovej správe upozorňuje, že ženy, dievčatá a všetky tehotné osoby v Poľsku čelili za uplynulých 12 mesiacov extrémnym prekážkam v prístupe k legálnym, včasným a bezpečným interrupciám. Od vynesenia rozsudku sa situácia zhoršuje aj pre obrankyne a obrancov práv žien.

Za reprodukčné práva na Slovensku vyšli do ulíc stovky ľudí (viac)
REPRODUKČNÉ PRÁVA

18. októbra 2021

V pondelok 18. októbra vyšli do ulíc Banskej Bystrice, Bratislavy, Trnavy, Prahy a Brna stovky ľudí, ktorí žiadajú ochranu reprodukčných práv na Slovensku. Protesty organizovala iniciatíva Nebudeme ticho a ich cieľom bolo upozorniť na škodlivý návrh zákona nazvaného „o pomoci tehotným ženám“. Návrh zákona však nepredstavuje pomoc, ale oklieštenie reprodukčných práv. Parlamentu bol taktiež odoslaný otvorený list, ktorý podporilo 60 organizácií a iniciatív. Listom spoločne vyzývame poslancov a poslankyne, aby predložený návrh nepodporili a prejavili tak skutočný záujem o ochranu ľudských práv na Slovensku.

Sledujte diskusiu Aktivizmus a spoločnosť na Facebooku Amnesty Slovensko (tu)
PODUJATIA AMNESTY SLOVENSKO

17. októbra 2021

Aktivizmus má nezastupiteľnú úlohu pri riešení mnohých spoločenských výziev a problémov. Či už ide o ochranu životného prostredia, ľudských práv, alebo mnoho ďalších oblastí, aktivistky a aktivisti sú v popredných líniách boja za spravodlivosť a rovnosť. Napriek tomu sú práve oni častým terčom útokov politickej reprezentácie, ktorá okrem iného spochybňuje ich motivácie. Vo štvrtok 21. októbra sa budeme o úlohe aktivizmu v slovenskej spoločnosti rozprávať s Martinou Strmeňovou, koordinátorkou platformy Nie v našom meste, a Nikoletou Kuglerovou, koordinátorkou aktivizmu v Amnesty International Slovensko.