Afganistan: Termín evakuácie sa musí predĺžiť kvôli hrozbám odvetných útokov Talibanu

AMNESTY INTERNATIONAL
Tlačová správa
26. augusta 2021

Tisícom Afgancov a Afganiek hrozia stále sa stupňujúce násilné odvetné útoky Talibanu. Ak chce medzinárodné spoločenstvo týchto ľudí skutočne ochrániť, musí urýchlene dosiahnuť dohodu o predĺžení termínu na dokončenie evakuácií z krajiny. Pôvodný termín na ukončenie evakuácie bol stanovený na utorok 31. augusta.

Viaceré ľudskoprávne organizácie zaznamenali nárast hrozieb a útokov zo strany Talibanu. Hlavnými cieľmi týchto útokov sú obrankyne a obrancovia ľudských práv, ženy, dievčatá, príslušníčky a príslušníci etnických a náboženským menšín, zákonodarcovia a novinárky. Americký prezident Joe Biden aj napriek tomu odmieta zmenu oproti pôvodnému plánu a stiahnutie amerických vojakov z krajiny plánuje už o 5 dní.

Vo štvrtok 19. augusta zverejnila Amnesty International výsledky svojho výskumu, ktorý odhalil zavraždenie deviatich mužov z etnickej skupiny Hazarov. K masakru došlo v provincii Ghazní medzi 4. a 6. júlom tohto roka. Šesť mužov bojovníci Talibanu zastrelili, ďalších troch mučili a zabili. Jednej z obetí orezali svaly z oboch ramien a uškrtili ho jeho vlastnou šatkou.

„Amnesty International si veľmi dobre uvedomuje, aká desivá musí byť táto situácia pre všetkých ľudí, ktorí sa zúfalo pokúšajú utiecť do bezpečia, či už letecky alebo cez pozemné hranice,“ uviedla generálna tajomníčka Amnesty International Agnès Callamard.

„Medzinárodné spoločenstvo musí v tejto chvíli vynaložiť všetky dostupné prostriedky, aby ľuďom v Afganistane, ktorí sa obávajú útokov Talibanu, zabezpečilo bezpečnú a bezodkladnú evakuáciu. Sklamať týchto ľudí by bolo neodpustiteľné,“ dopĺňa Callamard.

Medzinárodné spoločenstvo musí predĺžiť termín evakuácií a zaistiť, aby ľudia, ktorí chcú krajinu opustiť, mali na to bezpečnú možnosť. To v praxi znamená zabezpečiť dostatok miest na palubách lietadiel a pozastavenie vízových povinností pre najohrozenejších jednotlivcov. Táto výzva je o to naliehavejšia, že každý deň sa v médiách objavujú nové informácie o zneužívaní, únosoch a zabíjaní Talibanom.

Na Medzinárodné letisko Hámida Karzaja denne prichádzajú tisíce Afganiek a Afgancov, ktorí sa zúfalo pokúšajú nastúpiť na evakuačné lety. Mnohí sa musia prebojovať okolo kontrolných stanovíšť Talibanu, aby sa vôbec dostali k bránam letiska. Pri pokuse o vstup na letisko prišlo o život až 20 ľudí. Viacerí ľudia zahynuli v dôsledku strelných poranení, ktoré utŕžili, keď americká armáda a Taliban strieľali do vzduchu pri usmerňovaní davu. Niekoľko obetí ušliapal dav v snahe dostať sa na letisko.

Taliban tento týždeň vyhlásil, že s prípadnou výzvou na predĺženie termínu evakuácií nebude súhlasiť a zároveň nechce, aby afganskí občania a občianky opúšťali krajinu. Vo svetle uplynulých dní narastá obava, že Taliban nesplní svoje sľuby o dodržiavaní a ochrane medzinárodného práva v oblasti ľudských práv.

Eskalujúce násilie, perzekúcie, vraždy a porušovanie ľudských práv

Hromadenie správ o porušovaní ľudských práv vyvoláva obavy z toho, čo môže vláda Talibanu skutočne priniesť.

Od 25. augusta sa objavili správy o tom, že Taliban v Kábule vykonáva domové prehliadky a pátra po obrancoch a obrankyniach ľudských práv, novinároch a novinárkach. Podľa jednej zo správ dopadlo neúspešné pátranie po novinárovi Deutsche Welle vraždou jeho rodinného príslušníka a vážnym zranením ďalšieho člena rodiny.

Počas prvých dní po prevzatí kontroly nad Kábulom vydal Taliban verejné vyhlásenie, v ktorom ženy a medzinárodné spoločenstvo ubezpečil, že budú chrániť práva žien v súlade s právom šaría. No už v priebehu nasledujúcich dní dostali novinárky zákaz pokračovať vo svojej práci.

V júli Taliban uniesol, zneužil a zavraždil populárneho komika Nazara Mohammada, známeho ako Khasha Zwan. Taliban spočiatku zodpovednosť za zločin odmietal, neskôr sa však k jeho chladnokrvnej vražde priznal.

Human Rights Watch a ďalšie organizácie zdokumentovali stovky ďalších prípadov zatýkania a únosov Talibanom pri hraničnom priechode do Pakinstanu pri meste Spin Boldak v kandahárskej provincii.

Počas ďalšieho incidentu bojovníci Talibanu násilne rozohnali pokojných protestujúcich, ktorí pri príležitosti Národného dňa Afganistanu mávali štátnou vlajkou. V meste Džalalabád zahynuli po pokuse inštalovať afganskú vlajku na námestí najmenej traja ľudia a ďalší utrpeli zranenia, čo vyvoláva obavy o slobodu prejavu pod vládou Talibanu.

„Náš terénny výskum masakra v provincii Ghazní priniesol dôkazy, že Taliban je aj naďalej schopný a ochotný vraždiť a mučiť civilné obyvateľstvo. Afganci a Afganky platia za útek z krajiny obrovskú cenu a vystavujú seba a svoje rodiny ohromnému riziku. Ostatné krajiny preto nesmú iniciovať ani podporovať nútené navracanie osôb do Afganistanu, naopak, musia hľadať spôsoby, ako pomôcť ľuďom, ktorí chcú Afganistan opustiť,“ povedala Agnès Callamard.

Podľa medializovaných informácií čelia tisíce ľudí utekajúcich cez Irán k tureckým hraniciam odporu tureckej pohraničnej stráže a vojenskej polície. Grécko pre obavy z nárastu migrácie z Afganistanu nainštalovalo na hranicu s Tureckom 40-kilometrový plot.

Odporúčania Amnesty International

Amnesty International požaduje, aby OSN zriadila účinný a nezávislý mechanizmus, ktorý umožní monitoring, dokumentovanie a zber dôkazov o páchaní zločinov klasifikovaných podľa medzinárodného práva v oblasti ľudských práv⁠ na území Afganistanu.

Členské štáty Rady OSN pre ľudské práva na zasadnutí 24. augusta odignorovali výzvy viacerých ľudskoprávnych organizácií vrátane Amnesty International a neschválili zavedenie takého mechanizmu. Podľa aktuálne prijatého uznesenia vyžadujú členské štáty Rady iba správu o aktuálnom stave, ktorú by mal v marci 2022 podať generálny tajomník OSN. Toto rozhodnutie považuje⁠ Amnesty International v aktuálnej situácii za žalostne nedostačujúce.

Bezpečnostná rada OSN zároveň musí prijať núdzové uznesenie a vyzvať Taliban, aby dodržiaval medzinárodné právo v oblasti ľudských práv, chránil civilné obyvateľstvo a nepodnikal žiadne odvetné útoky voči obrankyniam ľudských práv, novinárom ani občianskym líderkám.

Amnesty International zároveň vyzýva na okamžité zastavenie nútených návratov a deportácií afganských občanov a občianok do Afganistanu.