AI získala viac ako 84 tisíc podpisov proti dohodám o beztrestnosti s USA

“Nikto by nemal byť ostať nepotrestaný za najhoršie zločiny, aké ľudstvo pozná,” vyhlásili zástupcovia Amnesty International predkladajúc petíciu, v ktorej vyzývajú všetky svetové vlády, aby nepodpisovali dohody o beztrestnosti s USA. Petíciu podporilo 84 598 ľudí z celého sveta.

Amnesty International ju odštartovala v septembri minulého roku ako odpoveď na kampaň Spojených štátov proti Medzinárodnému trestnému súdu. Členovia AI po celom svete organizujú na podporu petície verejné zhromaždenia a stretávajú sa s vládnymi predstaviteľmi. Cieľom USA je získať záväzok od vlád jednotlivých krajín, že nebudú nevydávať amerických občanov Medzinárodnému trestnému súdu (MTS). V mnohých prípadoch sa Spojené štáty vyhrážali ukončením svojej vojenskej a inej pomoci v prípade.

Krajiny uzatváraním dohôd porušujú svoje záväzky voči medzinárodnému právu. Americká legislatíva pritom netrestá všetky zločiny, ktoré sú uvedené v Rímskom štatúte. Navyše, dohody neobsahujú nijaký záväzok Spojených štátov, že prešetria dané zločiny, alebo vydajú podozrivých zo spáchania týchto zločinov Medzinárodnému trestnému súdu alebo do krajiny, ktorá by bola ochotná ich vyšetriť.

Obavy USA, že súd by mohol byť zneužitý na politicky motivované obvinenia proti občanom Spojených štátov, sú podľa AI neopodstatnené. Štatút MTS totiž obsahuje právne záruky, ktoré zaručujú spravodlivý súdny proces.

Vznik Medzinárodného trestného súdu

Rímsky štatút Medzinárodného trestného súdu bol k 29. januáru 2003 ratifikovaný 87 krajinami a vstúpil do platnosti 1. júla 2002. Medzinárodný trestný súd sa momentálne zriaďuje a pracovať začne v priebehu roka 2003. Voľba osemnástich sudcov súdu sa uskutoční 3.-7. februára 2003 v sídle OSN v New Yorku.

Dohody s USA podpísalo 19 krajín

K 29. januáru 2003 podpísalo dohody o beztrestnosti devätnásť štátov: Afganistan, Džibuti, Dominikánska republika, Gambia, Honduras, India, Izrael, Marshallove ostrovy, Mauritánia, Mikronézia, Nepál, Palau, Rumunsko, Salvador, Sierra Leone, Srí Lanka, Tadžikistan, Uzbekistan a Východný Timor. Žiadna z krajín dohodu o beztrestnosti zatiaľ neratifikovala. Amnesty International vedie spolu s tisíckou ďalších organizácií z celého sveta kampaň, v ktorej vyzýva parlamenty spomenutých krajín, aby tieto dohody odmietli ratifikovať.