Čína musí poskytnúť skutočný dôkaz, že Šuaj Pcheng je v bezpečí

Čínska tenistka Šuaj Pcheng prednedávnom obvinila čínskeho vicepremiéra, Kao-li Čanga, zo znásilnenia. Informáciu zverejnila na čínskej sociálnej sieti Weibo. Príspevok krátko po jeho zverejnení odstránili. Od tohto momentu nemá verejnosť o Šuaj Pcheng žiadne správy.

Šéfredaktor denníka Komunistickej strany (Global Times), Chu Si-tin, na Twitteri zverejnil fotografie a videá Šuaj Pcheng, ktoré majú slúžiť ako dôkaz, že tenistka je v poriadku. O pravosti týchto príspevkov však existujú vážne pochybnosti. Čína už v minulosti vydávala vynútené „vyhlásenia“ v mene ľudskoprávnych aktivistov a aktivistiek. Štátna televízia napríklad odvysielala „priznania“ právnika a právničky v oblasti ľudských práv Wang Yu a Jiang Tianyong, počas toho, ako boli vo väzbe.

„Čínska vláda sa systematicky snaží umlčať hnutie #MeToo v krajine. Vzhľadom na to, že vláda vôbec netoleruje kritiku, je hlboko znepokojujúce, že sa zdá, že Šuaj Pcheng zmizla potom, ako obvinila bývalého vysokopostaveného vládneho úradníka zo sexuálneho násilia,“ uviedla v súvislosti s prípadom výskumníčka Amnesty International pre oblasť Číny Doriane Lau.

Jeden z mnohých prípadov

Čína je známa umlčovaním ľudí, ktorí sa snažia odhaliť pravdu o porušovaní ľudských práv v krajine.

Amatérska novinárka Zhang Zhan, ktorá začiatkom februára 2020 informovala o situácii v meste Wu-chan po vypuknutí epidémie COVID-19, si od minulého roka odpykáva 4 roky väzenia za údajné „vyvolávanie sporov a podnecovanie nepokojov“. Existuje mnoho správ o tom, že čínske úrady obťažujú a trestajú nezávislých novinárov a novinárky, ako aj aktivistov a aktivistky, za zverejňovanie informácií o COVID-19 na sociálnych sieťach.

Od vypuknutia ochorenia COVID-19 bolo v Číne cenzurovaných množstvo článkov týkajúcich sa nového koronavírusu. Niektoré príspevky na sociálnych sieťach, hashtagy a žiadosti vyzývajúce na rešpektovanie práva na slobodu prejavu boli rýchlo odstránené alebo cenzurované. Zhan je v dôsledku dlhodobej protestnej hladovky a zlého zaobchádzania v kritickom zdravotnom stave. Čínska vláda ju musí okamžite prespustiť a umožniť jej prístup k primeranej zdravotnej starostlivosti.

Pridajte sa k účastníkom a účastníčkam Maratónu písania listov a žiadajte slobodu pre Zhan: https://pripady.amnesty.sk/pripad/zhangzhan.

Čínske autority musia prestať systematicky umlčovať a trestať ľudí, ktorí verejne vyjadria svoj názor.

Viac o prípade Šuaj Pcheng si môžete prečítať tu: https://www.amnesty.org/en/latest/news/2021/11/china-prove-tennis-player-is-safe-and-investigate-sexual-assault-allegations/