Dekriminalizácia interrupcií v Kolumbii je obrovským ľudskoprávnym víťazstvom

Kolumbijský ústavný súd v pondelok 21. februára rozhodol o dekriminalizácii interrupcií do 24. týždňa tehotenstva. V prípade ohrozenia zdravia alebo života tehotnej osoby, vážneho poškodenia plodu alebo v prípade, že je tehotenstvo následkom znásilnenia, incestu alebo nekonsenzuálneho umelého oplodnenia, bude možné interrupciu podstúpiť aj po 24. týždni tehotenstva.

„Toto rozhodnutie je historickým víťazstvom hnutia za práva žien v Kolumbii, ktoré desaťročia bojovali za uznanie svojich práv. Osoby, ktoré môžu otehotnieť, majú právo rozhodovať o svojom tele. Kolumbijské úrady budú teraz musieť uznať autonómiu žien a ďalších tehotných osôb nad svojím telom a životnými plánmi a prestať s ich trestaním,“ uviedla Erika Guevara-Rosas, regionálna riaditeľka Amnesty International pre Severnú, Strednú a Južnú Ameriku.

Vlna dobrých správ pokračuje

Členky a podporovatelia Amnesty International Argentina na oslavách legalizácie interrupcií v Argentíne, 29 decembra 2020.

Dekriminalizácia interrupcií v Kolumbii prichádza po tom, ako v decembri 2020 legalizovala interrupcie Argentína, ktorú minulý rok nasledovalo aj Mexiko. Amnesty International a obrankyne ľudských práv v regióne naďalej pokračujú v ľudskoprávnom zápase a žiadajú ochranu sexuálnych a reprodukčných práv pre všetkých ľudí v Severnej, Strednej a Južnej Amerike.

Zmena zákona prešla na ústavnom súde o jeden hlas, za návrh hlasovalo 5 z 9 ústavných sudcov a sudkýň.

Kontext

Protest za reprodukčné práva pred budovou Najvyššieho súdu USA, 1. decembra 2021.

Prístup k včasnej a bezpečnej interrupcii je základné ľudské právo. V Kolumbii však prístup k tejto zdravotnej starostlivosti podlieha mnohým obmedzeniam, aj na základe nerovností. Podľa odborných odhadov dochádza v krajine ročne k vykonaniu viac ako 400-tisíc interrupcií, ale iba necelých 10 % z nich je vykonaných legálne a v bezpečných podmienkach zdravotníckych zariadení.

Legálna interrupcia je oveľa bezpečnejšia a lacnejšia ako utajené či ilegálne vykonané zákroky. Kriminalizácia tejto zdravotnej starostlivosti neznižuje počet vykonaných interrupcií, ale zvyšuje riziko pre tehotné osoby a naďalej prehlbuje sociálne nerovnosti.

Výraznú väčšinu utajených interrupcií v Kolumbii podstupujú ženy a dievčatá žijúce vo vidieckych oblastiach. Takmer tretina z nich zažila domáce či sexuálne násilie alebo napadnutie. Kriminalizácia interrupcií vyvoláva strach a stigmatizuje poskytovateľov a poskytovateľky zdravotnej starostlivosti, ktorí a ktoré sa následne vyhýbajú poskytovaniu tejto starostlivosti zo strachu pred sociálnymi a právnymi dôsledkami, ktorým môžu čeliť.

Takto vyzerali oslavy po legalizácii interrupcií v Kolumbii

Považujete tento článok za dôležitý? Podporte náš zápas za ochranu sexuálnych a reprodukčných práv na Slovensku aj vo svete.