Egypt: AI vyzýva egyptské úrady, aby zastavili násilie

Amnesty International vyzýva viceprezidenta Omara Sulejmana, aby zastavil násilie, ktoré rozpútali priaznivci prezidenta Mubaraka počas včerajšieho dňa. V Káhire ako aj v ďalších egyptských mestách dochádza ku stretom, za ktorými stoja s najväčšou pravdepodobnosťou organizované skupiny priaznivcov vlády. Na uliciach nezasahuje poriadková polícia ani iné policajné oddiely, čo naznačuje spoluúčasť egyptskej vlády na prebiehajúcich násilnostiach.

V lepšom prípade sa vláda “iba” zriekla zodpovednosti za dodržiavanie poriadku v čase národnej krízy.
“Násilnosti pokračujú za prítomnosti armády, čo vedie k obavám, že vojaci majú príkaz nezasahovať,” uviedla Hassiba Hadj Sahraoui z Amnesty International.  Armáda včera podľa dostupných informácií povolila priaznivcom prezidenta Mubaraka vystúpiť na námestí Tahrír, kde napadli  protivládnych demonštrantov. Mnoho demonštrujúcich bolo zranených.
Podľa posledných dostupných správ majú v Egypte problémy tiež novinári ako aj členovia rôznych misií, ktorí na miesto prišli. Včera sa  výsluchu tajnej polície podrobil reportér Českej televízie Martin Jonáš. “Situácia pre našu prácu sa prudko zhoršuje. Boli sme zatknutí tajnou políciou, ktorej asistovala skupina miestnej domobrany, “informoval  reportér Martin Jonáš po prepustení pre Mladú frontu.
Zatknutý bol aj jeden člen misie Amnesty International, ktorá do Káhiry pricestovala s cieľom podporiť demonštrantov, monitorovať situáciu a zabezpečiť nápravu porušovania ľudských práv, ku ktorému v oblasti dochádza.

“Požadujeme okamžité a bezpečné prepustenie našich kolegov i všetkých ostatných, ktorí v týchto dňoch statočne monitorujú porušovanie ľudských práv v Egypte,” vyhlásil generálny tajomník AI Salil Shetty.