Grécko: Ženy na úteku prehovorili o násilí, nebezpečných životných podmienkach a ľahostajnosti úradov

Nová správa Amnesty International upozorňuje na hroznú situáciu žien v gréckych utečeneckých táboroch. Ženy unikajúce pred vojnou čelia príšerným životným podmienkam v preplnených táboroch a zneužívaniu, vrátane sexuálneho násilia. “Tragická neschopnosť európskych vlád vytvoriť pre ľudí na úteku bezpečné a legálne cesty vystavuje ženy a dievčatá zvyšujúcemu sa riziku zneužívania v táboroch aj zo strany prevádzačov,“ povedal Rado Sloboda, riaditeľ Amnesty International Slovensko. Amnesty International apeluje na európske vlády, aby bola ženám v táboroch poskytnutá ochrana a podpora.

Správa s názvom “Chcem rozhodovať o svojej budúcnosti: Ženy na úteku prehovorili o situácií v Grécku” odhaľuje nebezpečnú cestu, ktorú ženy a dievčatá podnikli. Reflektuje tiež príšerné podmienky a riziká, ktorým ženy čelia, keď sa im do Grécka konečne podarí dostať. Správa ukazuje aj výnimočnú odolnosť a silu, ktorú museli tieto ženy preukázať.

“Tragická neschopnosť európskych vlád vytvoriť pre ľudí na úteku bezpečné a legálne cesty vystavuje ženy a dievčatá stále zvyšujúcemu sa riziku zneužívania v táboroch aj zo strany prevádzačov,“ povedal Rado Sloboda, riaditeľ Amnesty International Slovensko.  „Odvaha a sila týchto žien si zaslúži náš rešpekt a podporu. V ich zápase za spravodlivosť stojíme v Amnesty International s nimi!“

Dohoda medzi EÚ a Tureckom z marca 2016 spôsobuje, že ľudia prichádzajúci do Grécka sú prakticky uväznení v príšerných podmienkach zanedbaných táborov financovaných EÚ. Viac než 60% z celkového počtu ľudí, ktorí tento rok ušli do Grécka tvoria práve ženy a deti. Záchytné tábory sú zúfalo preplnené. V priestoroch určených pre 6400 ľudí žije aktuálne viac ako 15 500. Okrem toho sú ženy cestujúce do Európy vystavené vysokému riziku fyzického, verbálneho a sexuálneho násilia a šikany zo strany prevádzačov. Ako pre Amnesty International povedala utečenkyňa zo Sýrie, “Keď európske vlády zavrú ľuďom na úteku dvere, vystavujú tým ženy zneužívaniu prevádzačov. V takej situácií nemôžete požiadať o pomoc políciu, ani nikoho iného, lebo ste v krajine “ilegálne” a prevádzači to zneužívajú vo svoj prospech.”

Utečenkyňa z tábora Vathy na Samose podala Amnesty International svedectvo o neľudských podmienkach, ktorým sú ženy vystavené. „Na sprchách nie sú žiadne zámky, takže muži vchádzajú dnu, keď sa sprchujeme. Na toaletách nie je svetlo, v noci tam chodievam s mojou sestrou alebo radšej vykonám potrebu do vedra.“  Jezídska utečenkyňa z Iraku, umiestnená blízko Atén zas povedala: “Cítime sa úplne zabudnuté. Niektoré z nás sú v tábore 2 roky a vôbec nič sa nezmenilo.“ Aj napriek nezmerným ťažkostiam sa ženy na úteku spájajú a snažia o zmenu ich situácie. Spoločne vytvárajú iniciatívy a priestory priateľské k ženám.

Ženy na úteku sú vystavené krutým skúškam. Napriek často neľudským podmienkam, v ktorých sa nachádzajú, s odvahou bojujú za spravodlivosť a lepšie životy pre seba a svoje rodiny. Nemali by v tomto boji zostať bez našej solidarity a podpory.“ povedal Rado Sloboda.

Amnesty International žiada, aby európske vlády poskytli ľuďom na úteku možnosť dostať sa do Európy za lepších podmienok, a aby ženám na úteku poskytli okamžitú podporu, ochranu a tiež prijatie, ktoré im prináleží.

Kompletnú správu si môžete prečítať TU.

Spolu s vami sme silnejší