Izrael aj Hamas zneužívali zbrane dodané zo zahraničia

Izrael i Hamas zneužili vo vojnovom konflikte zbrane dodané zo zahraničia, tvrdí Amnesty International (AI). Slovensko podľa databázy OSN Comtrade patrilo počas posledných päť rokov medzi 20 najväčších dodávateľov zbraní pre Izrael.

Ešte pred posledným vojenským konfliktom v pásme Gazy museli krajiny, ktoré zbrane dodávali (hlavne USA, ale aj viaceré krajiny Európskej únie) vedieť o opakovanom zneužívaní zbraní na útoky proti civilistom, ktorých výsledkom boli stovky mŕtvych a zranených. Amnesty International nedávno vyzvala na zavedenie zbrojného embarga pre obe strany konfliktu.

„Štáty by mali zastaviť dodávky zbraní Izraelu, Hamasu a palestínskym ozbrojeným skupinám až kým nezanikne riziko, že budú zneužíté na porušovanie ľudských práv,“ povedal riaditeľ Amnesty International Slovensko Branislav Tichý.

Amnesty International upozorňuje, že Izrael použitím fosforu a iných zbraní dodaných zo zahraničia porušil medzinárodné právo a dopustil sa vojnových zločinov. Podľa výskumníčky AI Donatelly Rovery boli výsledkom izraelských útokov smrť stoviek civilistov vrátane detí a zničenie obytných častí spolu s infraštruktúrou.

V tom istom čase pašované zbrane Hamasu a iných palestínskych skupín tiež zapríčinili smrť niekoľkých civilistov. Napriek tomu, že účinok palestínskych rakiet nebol až taký ničivý ako rakiet izraelských, ich samotné použitie považuje AI za vojnový zločin.

Zbrane prúdia hlavne z USA a EÚ

Podľa štatistickej databázy OSN Comtrade v rokoch 2004 až 2007 pochádzalo 95% všetkých zbraní predaných Izraelu z USA. Podľa desaťročnej dohody, platnej do roku 2017, majú Spojené štáty dodať Izraelu vojenské vybavenie v hodnote 30 miliárd dolárov – o 25% viac ako počas prezidentského obdobia Billa Clintona.

„Izraelská vojenská ofenzíva v Gaze bola do veľkej miery uskutočnená pomocou zbraní a munície, za ktoré zaplatili americkí daňoví poplatníci. Administratíva prezidenta Obamu by mala vojenskú podporu Izraelu okamžite ukončiť,“ povedal Malcolm Smart, riaditeľ AI pre Blízky východ.

Slovensko bolo podľa databázy OSN Comtrade siedmym najväčším dodávateľom v rokoch 2004 až 2007 – Izraelu dodalo zbrane a muníciu v hodnote viac ako 5,4 milióna amerických dolárov. Medzi ďalších dodávateľov zbraní a vojenského materiálu pre Izrael v danom období patrili štáty Česko, Veľká Británia, Francúzsko, Srbsko, Poľsko, Rumunsko, Poľsko či Južná Kórea.

Zbrane Hamasu

Raketový arzenál Hamasu sa odhaduje na 3000 kusov a je pomerne jednoduchý. Patria doň hlavne rakety Kásám a Grad, ktoré majú menšie smrtiace účinky ako modernejšie typy zbraní, ktorými disponuje Izrael. Ľahké zbrane, rakety a ich súčasti pašujú Hamas a palestínske skupiny do Gazy tunelmi z Egypta. Pôvod väčšiny týchto zbraní je neznámy, mnohé z nich sú vyrobené podomácky. Medzi pašované zbrane patria rakety ruskej výroby (Grad, Kaťuša) alebo rakety z Iránu (Fajr).