Izrael / Palestínske okupované územia: Zrušte represívny zákaz cestovania pre aktivistu Amnesty International

Amnesty International dnes uviedla, že izraelské úrady musia okamžite zrušiť zjavne represívny zákaz cestovania, ktorý uvalili na Laitha Abu Zeyada, obrancu ľudských práv a kampaňového manažéra Amnesty International pre oblasť Izraela a Palestínskych okupovaných území, žijúceho na okupovanom Západnom brehu. V nedeľu 31. mája bude o legitimite zákazu rozhodovať okresný súd v Jeruzaleme.

Amnesty International spustila na podporu Zeyada digitálnu kampaň, ktorou vyzýva podporovateľov a aktivistky z celého sveta, aby preukázali solidaritu so Zeyadom a ďalšími Palestínčanmi a Palestínčankami, ako aj izraelskými obrancami a obrankyňami ľudských práv, ktorí pre svoj ľudskoprávny aktivizmus čelia šikane a útlaku zo strany úradov.

„Amnesty International prejavuje Laithovi, nášmu váženému kolegovi, spoľahlivému priateľovi a obetavému obrancovi ľudských práv plnú podporu a solidaritu. Laith nespáchal nič, za čo by si zaslúžil takéto zaobchádzanie. Jeho prípad odráža širší problém bezdôvodného obťažovania obrancov a obrankýň ľudských práv v Izraeli a na Palestínskych okupovaných územiach a poukazuje na rastúcu intoleranciu Izraela voči kritických hlasom,“ uviedla Julie Verhaar, úradujúca generálna tajomníčka Amnesty International.

„Izraelské úrady bizarne –⁠ a bez akýchkoľvek právnych podkladov –⁠ tvrdia, že majú ‚utajené dôkazy‘, ktoré opodstatňujú zákaz cestovania pre Laitha Abu Zeyada. Je zrejmé, že úrady sa v snahe umlčať kritické hlasy spoliehajú na jednu z najstarších (a najdespotickejších) taktík. Máme mnoho dôvodov domnievať sa, že Laith je trestaný iba za svoju ľudskoprávnu prácu, tak ako množstvo ďalších pokojných kritikov a kritičiek Izraela, ktorí a ktoré čelia odvetným opatreniam izraelskej vlády.

Kým zvyšok sveta začína postupne uvoľňovať opatrenia na obmedzenie pohybu (zavedené kvôli pandémii, pozn. prekl.), pre Palestínčanky a Palestínčanov žijúcich pod izraelskou okupáciou zostanú tvrdé obmedzenia základných slobôd každodennou realitou. Pre ľudí ako je Laith, ktorí sa „previnili“ len tým, že prehovorili proti nespravodlivosti, zákaz cestovania znamená, že sú na dobu neurčitú celkom uväznení a uväznené na Západnom brehu,“ doplnila Julie Verhaar.

Amnesty International sa tiež dozvedela o ďalšej krutej komplikácii, a to, že sa Laith Abu Zayed nebude môcť na nedeľnom pojednávaní osobne zúčastniť. Požiadal totiž o špeciálne povolenie na vstup do okupovaného východného Jeruzalema, kde sa nachádza súdna sieň, ale vojenské úrady zodpovedné za spracovanie týchto povolení sú do nedele 31. mája zatvorené.

Chcete podporiť našu prácu? Podpíšte niektorú z aktívnych petícií a/alebo si kúpte si známku a pomôžte nám poslať ešte viac listov solidarity: https://darujme.sk/3181/. Každá tretia z petícií, ktorým sa venujeme, končí úspechom – a keď listy solidarity posielame samostatne, nie vo veľkých balíkoch, naša šanca uspieť výrazne rastie.