Nigéria: Satelitné snímky ukazujú hrôzostrašný rozsah útokov Boko Haram na mesto Baga

Družicové snímky publikované Amnesty International prinášajú šokujúce dôkazy o rozsahu útoku Boko Haram z minulého týždňa na mestá Baga a Doron Baga. Snímky nasnímané pred a po útoku 2. a 7.januára zobrazujú dve susedné miesta – Baga a Doron Baga, ktoré sú od seba vzdialené 2,5km.

Snímky zobrazujú rozsah útokov, ktoré čiastočne alebo úplne zničili 3700 stavieb. Ďalšie miesta a dediny v blízkosti boli tiež objektom útoku. “Tieto detailné snímky ukazujú škody katastrofálnych rozmerov. Útok v priebehu 4 dní takmer vymazal jedno mesto z mapy,“ povedal Daniel Eyre, výskumník Amnesty International pre Nigériu. “Zo všetkých útokov Boko Haram je toto najväčší a najviac deštruktívny útok. Jedná sa o úmyselný útok na civilistov, ktorých domovy, nemocnice a školy zhoreli do ruín.” Analýza ukazuje len dve z mnohých miest a dedín, ktoré padli za obeť sérii útokov Boko Haram, ktoré začali 3. januára 2015.

Útok v husto obývanom meste Baga, rozlohou menšom ako dva kilometre štvorcové, zničil 620 budov. V meste Doron Baga bolo zničené územie o rozlohe 4 kilometrov. V dôsledku útoku vyhorelo alebo bolo poškodených 3100 stavieb. 2.januára sú ešte na snímkach drevené rybárske lode, ktoré stoja pozdĺž pobrežia. Päť dní na to,  už na snímkach chýbajú. Očití svedkovia potvrdili, že zúfali obyvatelia utiekli loďou cez jazero Čad. Tisíce ľudí utieklo pred násilím nielen do Čadu, ale aj do iných častí Nigérie vrátane Maiduguri, hlavného mesta štátu Borno. Stovky tisíc ľudí je vnútorne presídlených a ich počet prekračuje kapacitu hostiteľských organizácii a štátu. Amnesty International vyzýva vlády Nigérie a Čadu, aby chránili tieto presídlené osoby a poskytli im  zodpovedajúcu humanitárnu pomoc.

Rozhovory s tými, ktorí prežili, s miestnymi vládnymi predstaviteľmi a ľudskoprávnymi aktivistami potvrdzujú, že ozbrojenci Boko Haram zastrelili stovky civilistov. 50ročný muž povedal Amnesty International, čo sa stalo  počas útoku v meste Baga: ,,Videl som hádam 100 ľudí, ktorých zabili. Bežal som do buše. Počas toho na nás strieľali.“ Schoval sa v kroví a neskôr ho objavili bojovníci Boko Haram, ktorí ho zadržiavali štyri dni. Tí, ktorí utiekli opísali ako videli mŕtvoly v buši. ,,Neviem, koľko ich tam bolo, ale telá boli všade, kde sme sa pozreli,” povedala jedna žena Amnesty International. Ďalší svedok opísal, ako Boko Haram zabíjal aj malé deti a rodiacu ženu.

Bojovníci Boko Haram opakovane cielili na vybrané skupiny, ktoré podľa nich spolupracovali s bezpečnostnými zložkami. Brutálne útoky zažili najmä štátom sponzorované milície, ktoré boli aktívne v meste Baga. Vysoký vojenský úradník dôverne potvrdil Amnesty International, že armáda prijala tieto civilné zložky, aby mohli útočiť na pozície Boko Haram. Ďalší svedok povedal, že počul bojovníkov hovoriť o tom, že hľadajú tieto zložky. Išli  z domu do domu, kde zabíjali mužov vo vojenskom veku. Po útoku predstavitelia Boko Haram išli do buše obťažovať ženy, deti a tých, ktorí utiekli.

Podľa ženy, ktorá bol zadržiavaná 4 dni, Boko Haram vzal asi 300 žien a držal ich v škole v meste Baga. Po štyroch dňoch prepustili staršie ženy, matky a väčšinu detí. Stále  zadržiavajú mladšie ženy. Amnesty International žiada Boko Haram, aby zastavila zabíjanie civilistov. Úmyselné zabíjanie ľudí a ničenie ich majetku je vojnovým zločinom a zločinom proti ľudskosti.

Kvôli tomu, že oblasť je izolovaná a kontrolovaná Boko Haram bolo náročné overiť, čo sa tam stalo. Obyvatelia neboli schopní vrátiť sa do mesta, aby pochovali mŕtvych, nieto ešte, aby zrátali telá. Satelitné snímky v kombinácii so svedectvami nám ukazujú, že sa pravdepodobne jedná o útok Boko Haram, v ktorom bolo zabitých najviac ľudí“ povedal Daniel Eyre. Nigérijsky riaditeľ Obranných dát uviedol, že počet ľudí zabitých v Baga, vrátane bojovníkov Boko Haram neprekročil 150. Tieto obrazy, spolu s príbehmi tých, ktorí prežili útok, hovoria, že konečný počet obetí by mohol byť oveľa vyšší.”