Olympiáda s ľudskou tvárou

Posledný aprílový týždeň, t.j. od 29.4. do 2.5.2008, sa Slovensko zapojilo do Celosvetového týždňa na podporu dodržiavania ľudských práv v Číne. Amnesty International zorganizovala celoslovenskú akciu s názvom “Olympiáda s ľudskou tvárou”.

Akcia súvisela s usporiadaním 29. Letných olympijských hier v Pekingu a narastajúcimi obavami nielen Amnesty International, že Olympiáda sa môže odohrať v rozpore so základnými princípmi Olympijskej charty. Naliehavosť akcie potvrdzujú i posledné správy z Tibetu, Nepálu i Číny, kde polícia zvýšenými bezpečnostnými opatreniami obmedzuje mnohé ľudské slobody a práva.

Celoslovenská akcia s názvom „Olympiáda s ľudskou tvárou“ prebehla v piatich krajských mestách:

29. apríla v Košiciach na Hlavnej ulici,
30. apríla v Žiline na Námestí Andreja Hlinku,
1. mája v Banskej Bystrici na Námestí Štefana Mojzesa,
2. mája v Nitre na Svätoplukovom námestí a
3. mája v Bratislave na Námestí SNP.

Okrem zbierania podpisov pod petíciu za dodržiavanie ľudských práv v Číne bola ich súčasťou i výstava najúspešnejších školských prác na tému Olympiáda bez ostnatých drôtov, rovnako ako premietanie filmov v miestnych kultúrnych centrách, ktoré vykresľujú čínske reálie každodenného života v cenzurovanej spoločnosti.

Počas akcie Olympiáda s ľudskou tvárou sa premietali tieto filmy:

Väzni v meste slobody, 2006

Film z produkcie čínskeho aktivistu za ľudské práva Hu Jia a jeho manželky Zen Jinyan, natočený prevažne cez okno ich pekinského bytu, zobrazuje bežne používanú praktiku núteného zadržiavania politicky nepohodlných osôb v domácom väzení, v ktorom strávili vyše 200 dní pod prísnym policajným dozorom. Film sa snaží upozorniť na problematiku domáceho väzenia, neformálne známou ako ‘mäkké väzenie’.

Dĺžka filmu 30 minút, Jazyk: anglický so slovenskými titulkami

Popravy v Číne – reportáž televízneho kanála Sky, 2006

Krátka reportáž Dominica Waghrona dokumentujúca popravy v Číne sa zaoberá podozreniami o odoberaní orgánov popravených na transplantáciu, zobrazuje rozhovory s rodinami obetí, poukazuje na nespravodlivé súdne procesy, mučenie a neľudské zaobchádzanie a analyzuje situáciu ľudských práv v kontexte Olympijských hier.

Dĺžka filmu: 6 minút, Jazyk: anglický so slovenskými titulkami

Interview s Albertom Ho o ľudských právach v Číne, 2007

Dokument z produkcie Amnesty International zobrazuje honkongského právnika a predsedu organizácie Právnici Číny za ľudské práva, ktorý hovorí o zhoršení situácie na poli ľudských práv s blížiacou sa Olympiádou, konkrétne o slobode tlače, stíhaní a nezákonnom väznení aktivistov a prípade internetovej spoločnosti Yahoo!.

Dĺžka filmu: 12 minút, Jazyk: anglický so slovenskými titulkami