Peticie pre Turkmenistan na prešovských stredných školách

V dňoch od 15.1.-26.1. 2007 prebiehala na prešovských gymnáziách J.A. Raymana, gymnáziu sv. Moniky, súkromnom gymnáziu Ľ. Podjavorinskej a Obchodnej akadémii v Prešove petičná akcia za pravdivé, okamžité a nezávislé vyšetrovanie prípadu úmrtia ochrankyne ľudských práv a novinárky Ogulsapar Muradovovej.

Členovia prešovskej skupiny Amnesty International zbierali podpipsy pod petície, ktorými žiadali, aby pribuznych Ogulsapar Muradovej informovali o všetkých krokoch vyšetrovania a výsledky vyšetrovania zverejnili.

14. septembra 2006 úradníci Ministerstva národnej bezpečnosti Turkmenistanu informovali príbuzných, že Ogulsapar Muradova, bývala členka Helsinského výboru a korešpondentka Američanmi založeného Radia sloboda, zomrela vo väzení. Ogulsapar Muradovu už roky predtým obťažovali a trestali za jej prácu pre ľudské práva a spojenie s Rádiom Sloboda. Úrady sa jej udajne vyhrážali, že ublížia jej deťom a vyhodia ju z bytu, ak neprestane pracovať ako novinárka.