Priti Patel potvrdila vydanie Juliana Assangea do USA

Ministerka vnútra Veľkej Británie Priti Patel potvrdila vydanie Juliana Assangea do USA, kde Assange čelí obvineniam podľa zákona o špionáži. Generálna tajomníčka Amnesty International Agnès Callamard v reakcii na správu zopakovala, že Assangea by jeho vydanie do USA vystavilo veľkému riziku a zároveň by vyslalo ochromujúci signál novinárskej obci na celom svete.

Prípadné vydanie Juliana Assangea nás v Amnesty International mimoriadne znepokojuje, o to viac, že mu v USA hrozí dlhodobá samoväzba, ktorá predstavuje porušenie zákazu mučenia alebo iného zlého zaobchádzania. Diplomatické záruky USA, že Assangea nebudú držať v samoväzbe, nemožno považovať, vzhľadom na predchádzajúce udalosti, za dostatočné ani spoľahlivé,“ doplnila Callamard.

Amnesty International preto vyzýva Veľkú Britániu, aby upustila od vydania Juliana Assangea, a zároveň štátne orgány USA, aby stiahli obvinenia vznesené proti Julianovi Assangeovi. Julian Assange sa pravdepodobne proti rozhodnutiu odvolá na základe práva na slobodu prejavu.