Raifa Badawiho čaká druhé bičovanie

Saudská Arábia má možnosť zlepšiť svoju zlú bilanciu v oblasti ľudských práv tým, že zoberie do úvahy medzinárodné pobúrenie  nad verejným bičovaním Raifa Badawiho, povedala Amnesty International.

Amnesty International sa dozvedela, že väznený aktivista, ktorý bol odsúdený na 10 rokov väzenia a 1000 án bičom, bude druhýkrát bičovaný v piatok 16. januára. Prvých 50 rán bičom dostal minulý piatok po modlitbách pred al-Jafali mešitou v Džidde. “Svet sa pozerá na Saudskú Arábiu. Ignorovanie rozsiahlej kritiky a nehanebné pokračovanie bičovania Raifa Badawiho je demonštráciou toho, že Saudská Arábia pohŕda medzinárodným právom a je ľahostajná voči svetovej mienke,“ povedal Said Boumedouha, zástupca riaditeľa Amnesty International pre program Blízkeho východu a severnej Afriky.

“Bičovanie a iné formy telesného trestu sú porušením zákazu mučenia a iného zlého zaobchádzania. Saudskoarabské úrady pokračujú v mučení, čím sa zjavne vysmievajú základným princípom ľudských práv.”

Vlády USA, Kanady, Nemecka a Nórska vydali vyhlásenie odsudzujúce bičovanie Raifa Badawiho. Tisíce ľudí z celého sveta tiež vyjadrili rozhorčenie nad prípadom. Stovky ľudí sa zúčastnilo demonštrácii pred veľvyslanectvami Saudskej Arábie. “Medzinárodné spoločenstvo musí udržiavať svoj tlak. Krutý a nespravodlivý trest pre Raifa Badawiho musí byť okamžite zastavený,“ dodal Said Boumedouha.

Manželka Raifa Badawiho Ensaf Haidar, povedala Amnesty International, že má strach z toho, že jej manžel nebude schopný fyzicky vydržať druhé kolo bičovania. “Raif mi povedal, že po bičovaní má veľkéi. Jeho zdravotný stav je zlý,“ dodala “Povedala som našim deťom o tom, čo sa stalo minulý týždeň, aby sa to nedozvedeli od spolužiakov v škole. Je to pre nich veľký šok. Verím, že ak budeme pokračovať v podpore, tak sa to nakoniec oplatí. Musíme pokračovať v boji.”

Právnik Raifa Badawiho a ochranca ľudských práv Waleed Abu al-Khair 12. januára na odvolanie potvrdil Badawiho trest. Raif bol pôvodne odsúdený na 15 rokov väzenia, ale odpykať si mal 10 rokov. Sudca  v pondelok nariadil, aby si trest odsedel v plnej výške, pretože sa odmietol ospravedlniť za svoje “trestné činy”. Bol odsúdený špecializovaným trestným súdom na základe obvinení ako je porušenie oddanosti kráľovi, urážky súdnictva a zakladanie organizácie bez licencie.