Slovensko musí zastaviť vydanie Jandieva do Ruska

Tlačová správa Amnesty International Slovensko

Slovensko sa chystá porušiť svoje ľudskoprávne záväzky a vydať Aslana Jandieva, ingušského žiadateľa o azyl, do Ruskej federácie. K vydaniu má podľa informácií Amnesty International dôjsť už v utorok 17. júla.

Vydaním Aslana Jandieva do Ruska, Slovensko poruší, okrem iného, zákaz Výboru OSN pre ľudské práva z 21. júna. Výbor rozhodol, že Slovensko má pozastaviť vydanie pokiaľ jeho experti neprešetria, či mu po návrate hrozí mučenie alebo iné zlé zaobchádzanie. Ministerstvo vnútra a Ministerstvo zahraničných vecí napriek tomu pripravujú vydanie na utorok 17. júla.

Podľa informácií Amnesty International Aslan Jandiev ušiel z Ingušska (republika na severnom Kaukaze v Ruskej federácii) a 14. mája 2008 požiadal o azyl na Slovensku z dôvodu prenasledovania orgánov činných v trestnom konaní v Ingušsku a Severnom Osetsku. Jandiev tvrdí, že bol krivo obvinený z niekoľkých zločinov a mučením donútený k “priznaniu”. Vo februári 2011 podala Generálna prokuratúra Ruskej federácie žiadosť o jeho vydanie a uviedla, že bol obvinený z nasledujúcich trestných činov: činnosť v ozbrojenej skupine; nelegálne držanie a preprava strelných zbraní a výbušnín; teroristické činy a iné trestné činy. Slovenské orgány následne Aslana Jandieva zatkli a od roku 2011 je vo väzbe. Zároveň však už od roku 2010 čaká na rozhodnutie vo veci udelenia azylu.

„Vydaním Aslana Jandieva do Ruska, napriek zákazu jeho vydania Výborom OSN pre ľudské práva, Slovensko poruší svoje medzinárodné záväzky v oblasti ľudských práv. Jedná sa o veľmi nebezpečný krok, ktorý môže ohroziť prístup k spravodlivosti,“ hovorí Kamila Gunišová, vedúca kancelárie Amnesty International Slovensko.

Za posledný rok, Amnesty International zaznamenala nárast hlásených prípadov mimosúdných popráv a mučenia v Ingušsku. Už tento fakt mal byť varovným signálom pre slovenské úrady rozhodujúce o Jandievovej žiadosti o azyl a tiež o prípadnom vydaní do Ruskej federácie.

„Žiadame Ministerstvo zahraničných vecí, Ministerstvo spravodlivosti a Ministerstvo vnútra, aby zastavili vydanie Aslana Jandieva do Ruska, kde by bol vystavený riziku mučenia a iného zlého zaobchádzania. Žiadame tiež, aby tieto orgány rešpektovali predbežné opatrenie Výboru OSN pre ľudské práva,“ dodáva Gunišová.

Viac o Jandievovi, ako aj apel na Ministerstvá, nájdete TU.

Viac o prípad esi môžete prečítať v článku na tyzden.sk.

obrázek