Slovensko si pripomenulo masaker na námestí Tien-an-men v Pekingu

4. júna 2009 sa pred budovou čínskeho velvyslanectva uskutocnilo spomienkové podujatie pri príležitosti 20. výrocia krvavého potlacenia nepokojov na námestí Tien-an-men v Pekingu.

Na spomienkovom zhromaždení s krátkym prejavom vystúpili zástupcovia mimovládnych organizácii. Cielom akcie bolo uctit si obete nepokojov, ako aj všetkých bojovníkov za ludské práva v Cíne. Za obete represií úcastníci symbolicky zapálili sviecky.

Amnesty International Slovensko spoluorganizovalo toto podujatie s mimovládnymi organizáciami Clovek v ohrození , Slovenská asociácia Falun Gong, Spolocnost priatelov Tibetu, Konzervatívny inštitút M.R. Štefánika, a s Obcianskou konzervatívnou stranou.

Dalšie informácie

Protesty na námestí Tien-an-men (Námestie nebeského pokoja), ktoré zacali v apríli 1989, boli namierené proti autoritárskemu režimu a porušovaniu ludských práv, za demokratické zmeny a ekonomické reformy. Trvali 7 týždnov až do ich krvavého potlacenia cínskymi ozbrojenými zložkami 4. júna 1989. Zásah si podla študentských organizácií a Cínskeho cerveného kríža vyžiadal 2000 mrtvych. Cínska vláda priznala 241 mrtvych a 7000 zranených. Dodnes cínsky režim väzní 30 demonštrantov z námestia a prenasleduje rodinných príslušníkov a ocitých svedkov, ktorí žiadajú vyšetrenie udalostí.

Foto: Peter Jonaštík/Velká Epocha