Vietnamský internetový disident prepustený

Takmer päť rokov strávil novinár a spisovateľ Nguyen Vu Binh za mrežami, pretože na internete zverejnil články o demokracii. Režimu sa tiež nepozdával jeho e-mailový kontakt s politickými skupinami v exile. 8. júna 2007, keď si odpykal dve tretiny sedemročného trestu, mu prezident udelil amnestiu.

Médiá informovali, že nasledujúci deň z väznice v Ba Sao odišiel a stretol sa so svojou manželkou a dcérou. AI ho považovala za väzňa vedomia a viedla kampaň za jeho prepustenie. Nguyen Vu Binha uväznili v septembri 2002 a podľa národnej bezpečnostnej legislatívy ho odsúdili za „špionáž“.

Amnesty International dúfa, že jeho prepustenie je známkou zmeny línie vládnej politiky, v rámci ktorej bolo uväznených viac ako 20 ľudí, vrátane právnikov, odborárov, náboženských vodcov a internetových disidentov, pričom 11 z nich bolo odsúdených v politicky ovplyvňovaných súdoch.

Právo na slobodu slova a zhromažďovania je garantované Medzinárodným paktom o občianskych a politických právach. Tento dohovor je pre Vietnam, ako účastnícku krajinu od roku 1982, záväzný. Doteraz boli aj nenásilní kritici súdení za trestné činy, ktoré sú podľa zákona ohrozením národnej bezpečnosti. Amnesty International opätovne apeluje na vládu, aby zrušila obmedzenia pre základné slobody, prepustila všetkých väzňov svedomia a zrušila tresty pre pokojné prejavy opozície.