Známka, ktorá mení životy

Už je to 20 rokov, odkedy sa zišla skupina aktivistov a aktivistiek Amnesty International vo Varšave a rozhodli sa urobiť niečo výnimočné. Niečo, čo by mohlo pomôcť zmeniť svet k lepšiemu. A začali písať listy. To by nebola žiadna novinka, veď vďaka písaniu listov Amnesty v roku 1961 vznikla.

Toto písanie listov však trvalo nepretržite 24 hodín. Aby to dokázali a čo najviac upozornili na situáciu nespravodlivo prenasledovaných ľudí po celom svete, pri písaní sa striedali. Ich akcia sa stala inšpiráciou pre vznik podujatia, ktoré je dnes najväčšou ľudskoprávnou udalosťou na svete – Maratónu písania listov.

Samozrejme, neostali sme len pri písaní listov, pracujeme na advokácii, kampaniach, vzdelávaní k ľudským právam a ďalších aktivitách. Písanie listov však naďalej ostáva ústrednou činnosťou a podstatou toho, čo robíme. Každú tretiu z našich petícií uzatvárame s povzbudzujúcim vedomím, že v prípade, ktorým sa zaoberala, sa podarilo dosiahnuť pozitívny posun! A pritom, základom je tak málo: iba napísať list alebo podpísať petíciu. A ešte, samozrejme, nalepiť známku.

#znamkamenizivoty

Listy pre Igora

Na Slovensku sme aj pre Igora lepili tisíce známok, aby sa k nemu dostali listy podpory, ktorú naozaj potreboval. Počas neopodstatnenej policajnej razie v roku 2013 Igor utrpel početné zranenia, aj keď nikomu nič zlé neurobil, ani pri razii nekládol odpor. No nenechal to tak. Začal sa dlhoročný boj za spravodlivosť, napriek tomu, že Igor sa čoskoro dozvedel, že „skutok sa nestal“. Naopak, sám sa ocitol na lavici obžalovaných spolu s ďalšími piatimi obeťami razie. Vraj si to celé vymysleli. Igorove obvinenia boli zrušené až tento rok.

Našťastie Igor nebol nikdy v tomto boji osamotený. Okrem viacerých mimovládnych organizácií stáli za ním aj tisíce ľudí, ktorí mu vyjadrili podporu. Jednoducho – poslali list alebo podpísali petíciu. Ako sám Igor hovorí: „Veľmi mi to pomohlo. Lebo som vedel, že nie som sám. Nikdy som nebol sám.“

Pomôžte nám zmeniť ďalšie životy

V Amnesty International Slovensko preto spúšťame kampaň, ktorá súvisí s veľmi jednoduchým nápadom: zmeniť niekoho život k lepšiemu je jednoduchšie, ako by sa mohlo zdať. Symbolom tejto kampane je známka, presnejšie povedané, odznak v tvare známky. Podporte Maratón písania listov aspoň 10 eurami a ako odmenu za váš dar získate od nás odznak v tvare známky, ktorá mení životy.

Odznak vám zašleme pripnutý na jednej z 5 kartičiek s originálnym ľudskoprávnym posolstvom. Odznak môžete nosiť pripnutý na kabáte či taške a dať tak verejne najavo, že osudy nespravodlivo väznených a utláčaných ľudí vám nie sú ľahostajné. Pretože ak sa niekto nachádza v neľahkej situácii, známka môže pomôcť. Známka, ktorá mení životy.

Ako odmenu za podporu našej kampane vám zašleme odznak s milým posolstvom.

Kliknite na obrázok a pozrite si detail známky a odkaz nádeje na zadnej strane.