Cesta na Guantanámo – premietanie + diskusia v Liptovskom Mikuláši

Aktivistická skupina Liptovský Mikuláš zorganizovala premietanie flimu Cesta na Guantánamo spojené s diskusiou, ktoré sa uskutočnilo vo štvrtok 18. februára 2010 o 17:00 v Dome kultúry v Liptovskom Mikuláši.

Cesta na Guantanámo Michaela Winterbottoma je nakrútená metódou hraného dokumentu. Film rozpráva skutočný príbeh štyroch Britov považovaných za bojovníkov al-Kájdy. Jeden z nich sa vydal do Pakistanu za dohodenou nevestou, traja kamaráti ho na svadbu sprevádzali. Ešte predtým si spoločne vyrazili na malý výlet do susedného Afganistanu. Vojnový stav a chaos znemožnil mladíkom cestu späť, jeden z nich navyše nenávratne zmizol. Film sa skladá z autentických výpovedí skutočných hrdinov udalostí, dopĺňajú ho archívne materiály a natočená rekonštrukcia ich cesty. Dôsledne dbá na dokumentárne snímanie reality, to ešte posilňuje jeho autentickosť a surovosť. Zvlášť v scénach, kedy sa mladíci ocitajú uprostred bojov.