Európsky parlament odmieta zrušenie zbrojného embarga voči Číne

Embargo Európskej únie na vývoz zbraní do Číny by malo byť zachované.

Tak znie požiadavka Európskeho parlamentu, ktorý v stredu prijal správu poslanca za Zelených Raüla Romeva Rueda. Správa volá po sprísnení kontroly nad obchodom so zbraňami a po právne záväznom Kódexe EÚ, ktorý preň síce stanovuje kritériá, zatiaľ má skôr politický význam.
Embargo na vývoz zbraní do Číny bolo prijaté v roku 1989. Európske spoločenstvo tak zareagovalo na masaker na námestí Tchien an men v Pekingu. S návrh na jeho zrušenie prišlo Francúzsko zhruba pred rokom. Parlament však vyhlásil, že Čína musí najskôr pristúpiť ku konkrétnym krokom na zlepšenie situácie v oblasti ľudských práv, musí tiež prijať Dohovor o občianskych a politických právach a plne rešpektovať práva menšín.
Všetky parlamentné politické skupiny v utorok vyzvali, aby sa Kódex EÚ o obchodovaní so zbraňami stal právne záväzným. Rovnako sa všetky postavili proti zrušeniu zbrojného embarga voči Číne. Zbrojné exporty z Európskej únie tvoria tretinu svetového obchodu. Podľa Romeva je preto viac ako na mieste kódex revidovať a sprísniť tak kontrolu. „Ak kódex naďalej ostane len politicky záväzným, nič nebude štátom EÚ brániť, aby si podľa potreby vyberali kedy ho budú rešpektovať a kedy nie,“ poznamenal Karl von Wogau, europoslanec za CDU.
Holandské predsedníctvo Európskej únie berie do úvahy obavy parlamentu. Embarga voči Číne sa zatiaľ – vzhľadom na diskusiu v Rade EÚ – „dotýkať“ nechystá. Komisár pre vonkajšie vzťahy Chris Patten skonštatoval, že v Číne síce došlo k „pozitívnym zmenám“, no na to, aby Európanov presvedčila, že môžu zrušiť embargo, musí prijať konkrétne kroky na ochranu ľudských práv.