Medzinárodná federácia pre gynekológiu a pôrodníctvo hovorí nie obmedzovaniu reprodukčných práv na Slovensku

K návrhu poslankyne Záborskej, o ktorom bude NR SR rokovať na najbližšej parlamentnej schôdzi (od 16.9), zaslala list aj Medzinárodná federácia pre gynekológiu a pôrodníctvo (FIGO). V liste vyzývajú poslankyne a poslancov NR SR, aby odmietli prijatie navrhovaného regresívneho návrhu zákona a akýchkoľvek iných legislatívnych návrhov, ktoré by mohli obmedziť včasný prístup žien k bezpečnej interrupčnej starostlivosti.

Celý list si v slovenčine a angličtine môžete prečítať na stránke organizácie Možnosť voľby.

LIST FIGO V SLOVENČINE

LIST FIGO V ANGLIČTINE

Podporiť iniciatívu koalície Nebudeme ticho (Možnosť voľby, Aspekt a Povstanie pokračuje) za ochranu reprodukčných práv na Slovensku môžete aj tak, že sa pripojíte k akcii Tisíc variech pre parlament!

O čo ide?

Zbierame tisícky variech pre poslankyne a poslancov. Ukážme zodpovedným, že sa vieme organizovať a nie je nám jedno, ak chcú obmedzovať naše reprodukčné práva.

Prineste aspoň 10 variech alebo iných kusov domáceho náčinia (tĺčiky, pokrievky, metly) pred parlament v stredu 16. 9. medzi 16.00 a 19.00.

Kvôli zhoršujúcej sa epidemiologickej situácii sme sa rozhodli, že hromadné verejné podujatie nezorganizujeme. Naším cieľom je bezpečná spoločnosť pre všetky a všetkých. Koronavírus najviac ohrozuje zraniteľné skupiny – nielen starších ľudí, ale aj ľudí bez domova, ľudí, ktorí pracujú v službách či v oblasti starostlivosti. Namiesto pochodu preto organizujeme zbierku variech s odkazmi pre poslankyne a poslancov.

Aby bola akcia úspešná, musíme vyzbierať veľa variech, a preto sa potrebujeme zorganizovať.

Varechy zbierame pred parlamentom v stredu 16. 9. medzi 16.00 a 19.00.
Prineste aspoň 10 variech alebo iných kusov domáceho náčinia (tĺčiky, pokrievky, metly) s odkazom (nápady nájdete na konci postu). Môžete ich vyrobiť aj z kartónu či iného materiálu.

Varechy priebežne počítame a po skončení zbierky ich slávnostne odovzdáme pred parlamentom.

Ak bude variech málo, sila našej spoločnej iniciatívy sa stratí. Spoliehame sa preto na vás. Veríme, že zachovanie reprodukčných práv na Slovensku si náš čas zaslúži.

Nezabudnite tiež skrášľovať varechami, plagátmi či bannermi verejný aj virtuálny priestor (ako na to nájdete tu: https://www.facebook.com/events/689918944992435/).

Aj keď sa nemôžeme stretnúť, môžeme sa organizovať a NEBYŤ TICHO!

Ak neviete, čo poslankyniam a poslancom na varechy či iné kuchynské náčinie napísať, môžete sa inšpirovať:

Nebudeme ticho!

Ide o moc, nie o pomoc!
Solidarita so ženami!
Zákaz môže zabíjať!
Dokážeme sa rozhodovať!
Riešte chudobu!
Patriarchát zabíja!
Rozhodujem/e za seba!
Bez udania dôvodu ≠ bez dôvodu!
Rozhodla som o vašej liečbe, dokážem sa rozhodnúť o svojom tele.

Vopred ĎAKUJEME za každé zdieľanie a najmä každú varechu!

Viac informácií nájdete na Facebooku organizácií Možnosť voľby a Aspekt.