Násilné zásahy proti protestujúcim v Mjanmarsku pokračujú

Vojenské sily v Mjanmarsku pokračujú v stupňovaní pokusov násilne ukončiť protesty. Zvyšujú svoju prítomnosť v uliciach a v priebehu noci na sobotu zatkli stovky protestujúcich. Existujú tiež obavy o zvyšujúci sa počet zabitých.

Bezpečnostné sily uzavreli barikádami celé územia v centre Yangonu a s použitím obuškov a varovných výstrelov rozháňali v piatok tisícky demonštrantov. Očití svedkovia hovoria o niekoľkých prípadoch, v ktorých vojaci strieľali do utekajúcich demonštrantov. Napriek komplikujúcej sa situácii pokračuje podľa správ okolo 10 000 demonštrantov – najmä mladých ľudí, v pouličných protestoch. Mnísi sa už na uliciach nenachádzajú.

V noci na sobotu bolo políciou a armádou zatknutých okolo 300 ľudí a bolo uskutočnených mnoho domových prehliadok. Mnohí významní politickí a ľudsko-právni aktivisti sa z obavy o život skrývajú. Vojenské vozidlá vybavené reproduktormi prechádzajú po uliciach hlavného mesta varujúc obyvateľov pred schovávaním ľudí, ktorí sa vyhli zatknutiu. Zatýkanie pokračovalo aj v priebehu ďalšieho dňa. Rovnako rastie i obava o stav stoviek zadržaných.
Vojsko posilňuje v Yangone svoje pozície, keď hlavný mestský bulvár a významná pagoda Sule sú pod úplnou kontrolou vojakov. Existujú tiež správy o potlačení protestov a zatýkaní mimo Yangonu – v mestách Mandalay, Sittwe a Magway.

Represia sa tiež rozšírila do médií. Internetové a telefónne linky sú priebežne odpájané a viacero denníkov prestalo vychádzať. Oficiálna Mjanmarská štátna televízia vo štvrtok oznámila, že pri potláčaní protestov bolo zabitých 9 ľudí vrátane japonského novinára. Nepotvrdené správy však hovoria o takmer 200 zabitých počas protestov.

Amnesty International je vážne znepokojená rastúcim násilím a prelievaním krvi v Mjanmarsku.
Amnesty International žiada medzinárodnú komunitu, aby okamžite konala a Bezpečnostnú radu OSN, aby na miesto okamžite vyslala urgentnú misiu. V liste predsedajúcemu Bezpečnostnej rady OSN AI tiež požiadala Radu o zváženie možnosti zbrojného embarga na Mjanmarsko. Amnesty International rovnako požiadala krajiny združené v Spoločenstve východoázijských národov (ASEAN), aby použili všetky dostupné prostriedky na ovplyvnenie Mjanmarska, aby rešpektovalo ľudské práva všetkých svojich občanov a vyriešilo súčasnú krízu bez ďalšieho zvyšovania napätia.

Via informácii o vývoji v Mjanmarsku, ako aj videozábery z protestov nájdete nawww.amnesty.org.

Podporte mjanmarských demonštrantov zaslaním e-mailu, faxu alebo listu mjanmarským predstaviteľom! Text listu nájdete tu.