Nigéria: test stability

Blog Salila Shettyho, generálneho sekretára Amnesty International

V apríli, najľudnatejší národ Afriky, prevzal prezídium Bezpečnostnej rady OSN a vedenie Africkej mierovej Únie.  Nigéria predbehla Južnú Afriku a stala sa tak najväčšou ekonomikou kontinentu.
Rola Nigérie nebola nikdy hádam regionálne a globálne  väčšia. Posledné udalosti – únos 200 školáčok Islamistickou ozbrojenou skupinou Boko Haram – ukázal, že Nigéria čelí vážnemu testu stability, čo ohrozuje regionálny mier a bezpečnosť.  Po niekoľkých týždňov potom čo boli dievčatá unesené zo svojej strednej školy na severovýchode Nigérie, ich miesto držania ostáva neznáme a frustrácia silnie zo zlyhania vlády nájsť ich. Jedine zadržania súvisiace s únosmi bolo zadržanie dvoch žien protestujúcich voči pomalej reakcii vlády.

Hrozný únos ukázal povahu porušovaní medzinárodneho humanitárneho práva a ľudských práv skupinou Boko Haram. V máji 2013, po prehĺbujúcej násilnej kampani Boko Haram, prezident Jonathan Goodluck deklaroval stav pohotovosti v niektorých častiach krajiny.  Ale rok na to, násilie sa znásobilo rozsahom a počtom obetí.  Civilisti začali byť oveľa zranitelnejší nielen voči zneužívaniam Boko Haram ale aj voči násiliu bezpečnostných síl štátu.

V prvých mesiacoch roka 2014 bolo v konflikte zabitých 1800 ľudí. V apríli, v ten istý deň, keď boli školáčky unesené v Ciboku, v Abuje zabil výbuch auta spôsobený skupinou Boko Haram viac ako 70 ľudí. Niekoľko inštitúcii, vrátane Amnesty International, Medzinárodnej Komisie Čerevného kríža, prokurátora Medzinárodného trestného súdu a Národnej Nigerijskej Komisie pre ľudské práva uznali, že situácia vyústila do ozbrojeného konfliktu. Medzinárodna Komisia Čerevného kríža a Medzinárodný trestný súd označil Boko Haram aktivity ako zločiny voči ľudkosti a vojnové zločiny.

Vláda musí v spolupráci Národnou komisiou pre ľudské práva začať transparetné vyšetrovanie voči všetkým obvineniam zo zneužívania na oboch stranách. Odpoveďou na násilie Boko Haram nemôže byť násilie zo strany vlády. Nigéria musí dodžiavať medzinárodné humanitárne právo a ľudskoprávne zákony. Národná komisia pre ľudské práva v Nigérii už požiadala aby pravidlá pre bezpečnostné vládne sily boli ihneď zmenené a aktualizované. Komisia musí dostať prístup k monitorovaniu všetkých miest zadržovania unesených dievčat, musí byť zabezpečený humanitárny prístup a ochrana civilistov a postihnutých komunít.