Rusko: Zastrašovanie bude pokračovať aj napriek Putinovej amnestii

Zastrašovanie občianskej spoločnosti v Rusku bude pokračovať v nezmenenej miere aj napriek prepusteniu väzňov svedomia, uviedla dnes Amnesty International.

Organizácia dlhodobo viedla kampaň za okamžité a bezpodmienečné prepustenie množstva väzňov svedomia, ktorí boli nedávno oslobodení vďaka amnestii prezidenta Putina. Niekoľko ďalších, stále súdených v súvislosti s protestami na námestí Bolotnaya, zostáva za mrežami.

“Prepustenie podnikateľa Michaila Chodorkovského, speváčiek skupiny Pussy Riot Marije Aľochinovej a Nadeždy Tolokonnikovej, a niekoľkých zadržaných v prípade Bolotnaya, by nemal byť vnímaný ako vľúdny akt milosti, ale politicky účelný ťah v súvislosti s olympijskými hrami v Soči,” povedal John Dalhuisen, riaditeľ Amnesty International pre program Európy a strednej Ázie.

“Tento krok je ďalším dôkazom o politizácii súdnictva v Rusku. Nemal by zakryť väčšiu pravdu, že v minulom roku bolo zaznamenané významné zmenšenie priestoru pre kritické a nezávislé hlasy. Tí, ktorí boli prepustení, boli väznení iba za vyjadrovanie svojich názorov. Zatiaľ čo oni sú teraz voľní, obvinenia proti nim zostávajú. Amnestia nie je náhradou za zavedenie efektívneho systému súdnictva.”, uviedol John Dalhuisen.