Slová tureckého premiéra násilie iba zhoršia

Turecký premiér Recept Tayyip Erdogan v utorok vo svojom prejave v televízii oznámil, že už naďalej nemieni tolerovať protesty, ktoré takmer dva týždne otriasajú krajinou.

Andrew Cardner, výskumník Amnesty International, ktorý sa momentálne nachádza v Istanbule povedal: „Turecký premiér sa snažil vyhlásiť nedávnu vlnu protestov za osobný diktát – takto sloboda zhromažďovania nefunguje. Premiér Erdogan teraz nesie osobnú zodpovednosť za násilie, ktoré nasledovalo po jeho slovách. Pokojný protest je potreba rešpektovať a medzinárodné spoločenstvo musí na premiéra naliehať, aby zmenil politickú líniu s cieľom vyhnúť sa ďalším zbytočným krviprelievaniam.“

Následne po prejave premiéra v utorok večer pozorovatelia Amnesty International zaznamenali, že najmenej 30 kanistrov so slzotvorným plynom bolo hodených do parku Gezi, a to napriek prísľubu istanbulského guvernéra  zastaviť policajné zákroky na tomto mieste.

Aktivisti už takmer dva týždne protestujú proti stavbe nákupného centra v parku Gezi, susediaceho s istanbulským námestím Taksim a jedného z posledných zelených miest v meste. Odkedy protesty v Istanbule a po celom Turecku pred dvoma týždňami začali, bolo v dôsledku policajných zásahov zranených tisíce pokojných demonštrantov. Až traja ľudia údajne v priebehu protestov zomreli-  jeden následkom nadmerného použitia sily a dvaja, vrátane policajta, po úrazoch.

Turecké autority zatiaľ zlyhávajú v otázke vyšetrenia správ o zlom zaobchádzaní. Nikto z páchateľov nebol postavení pred súd.